Hírvilág

Felső gastrointestinalis vérzés – 25 éve és ma

2011. AUGUSZTUS 15.

Az elmúlt három évtizedben előrelépés történt a felső gastrointestinalis vérzés konzervatív és endoszkópos kezelésében, és csökkent a Helicobacter pylori-fertőzés incidenciája is.

Egyik olaszországi kórház kutatói azt tanulmányozták, hogy ez milyen hatással volt a felső gastrointestinalis vérzés miatt felvett betegekre. Összehasonlították 500-500 beteget, akiket 1983–1985 között, illetve 2002–2004 között kezeltek.

A felső gastrointestinalis vérzés incidenciája 100 ezer lakosonként és évenként 113-ról 90-re csökkent (36%-os csökkenés). A 2002–2004 között vérzést elszenvedett betegek az 1983–1985 között ellátottakhoz képest gyakrabban szedtek nonszteroid gyullaásgátlót, több társbetegségben szenvedtek, gyakraban lépett fel a vérzés kórházon belül, és idősebbek voltak. A pepticus fekély által okozott vérzés incidenciája is csökkent, de csak a 70 évesnél idősebbek csoportjában.

A felső gastrointestinalis vérzés miatti halálozás 100 ezer lakosonként és évenként 17-ről 8-ra csökkent (az életkor szerint korrigált csökkenés 61%). Az első adatgyűjtési időszakban nem állt renelkezésre az endoszkópos kezelés lehetősége, sem a protonpumpagátlók, a második időszakban ezeket alkalmazták a betegek 39%-ában, illetve 47%-ában. Csökkent a vérzés ismétlődésének a kockázata is (33%-ról 7%-ra), valamint a műtétre került betegek aránya is (10%-ról 2%-ra).

Bár az egyetlen intézményben végzett vizsgálat eredményei nem általánosíthatók teljes mértékben a többi kórházra és a többi országra, az biztos, hogy a felső gastrointestinalis vérzés prognózisának javításában nagy szerepe volt az endoszkópos kezelésmódok és a hatásos savszekréció-gátló vegyületek kifejlesztésének.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: Gastrointest Endosc 2009 Aug; 70:212.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A fertőző megbetegedések jelentése régen és ma

SZALKA András

Az elmúlt 30-40 évben a klasszikus fertőző betegségek eltűnésével, ill. számuk jelentős csökkenésével párhuzamosan egyre több egészségügyi beavatkozásokkal és kórházi fertőzésekkel kapcsolatos infekciók diagnosztizálhatók. Az is közismert, hogy egyes nem kórházi eredetű fertőzések még ma is jelentős számban fordulnak elő (pl. salmonellosis, campylobacteriosis, varicella) és szinte minden évben új kórokozókat és új betegségeket ismertünk meg. Az új ismeretek közé tartozik infekciók szempontjából az is, hogy bármilyen mikroorganizmus fertőzést idézhet elő, a szervezet megváltozott védekezőképességének tükrében.

Hírvilág

WHO: Itt az idő a tuberculosis visszaszorítására

Az Egészségügyi Világszervezet legújabb jelentése sötét képest fest a világ tbc-helyzetéről, miután sorra nem sikerül megvalósítani a különböző diagnosztizálási és kezelési programok célkitűzéseit.

Hírvilág

Lokalizált prosztatarák: felesleges a kezelés?

Kevéssé agresszív prosztatatumorra utaló szövettani lelet esetén megfelelő választás a beteg megfigyelése, kezelés nélkül.

Egészségpolitika

Milliméterről milliméterre a jobb prognózis felé

A navigált mágneses stimuláció (nTMS) módszer az utóbbi időkben egyre nagyobb teret nyer az idegsebészetben. Több más mérési eljárás mellett arra használják, hogy feltérképezzék az agydaganatokat műtétek előtt, annak megállapítására, hogy érintenek-e fontos agyi régiókat, így például a motoros és a nyelvi területeket. A Technische Universität München (TUM) orvosai a közelmúltban kimutatták, hogy a motoros területek műtét előtti nTMS elemzése javítja a prognózist rosszindulatú agydaganatokban szenvedő betegek esetében.

Hírvilág

Egyre gyakoribbá válik a psoriasis?

A pikkelysömör új eseteinek klinikai jellemzői nem változtak az elmúlt 30 évben, de akkor miért emelkedett az incidenciája a kétszeresére az Amerikai Egyesült Államokban?