Hírvilág

Felháborodott háziorvosok

2011. AUGUSZTUS 15.

A háziorvosok szerint ugyanakkor nem a teljesítmény, hanem a praxisban bejelentett létszám alapján jár a fejkvóta.

Óriási a felháborodás a háziorvosok körében, ugyanis öt évre visszamenőleg, kamatostul kell visszafizetniük azt a kártyapénzt, amit olyan pácienseik után kaptak, akik messze elkerülték a rendelőt - írta keddi számában az Új Dunántúli Napló.

Dr. Szabados Ibolya, a Baranyai Orvos Kamara háziorvosi szekciójának elnöke, bicsérdi orvos a lapnak elmondta, hogy egy érvényben lévő, évtizedes kormányrendelet értelmében az orvosoknak a náluk regisztrált egészséges pácienseket is meg kell vizsgálniuk korcsoporttól függően évente-kétévente.

Jogszerű, de nem ésszerű - mondják a háziorvosok. Szabados Ibolya kifogásolja, hogy egy olyan rendelet alapján ellenőrizte a háziorvosokat az OEP, amelyet nem is tudnak betartani. Az évek óta érvényben lévő kormányrendelet szerint ugyanis a doktoroknak vissza kell fizetniük a hozzájuk bejelentett páciensek után járó fejkvótát, ha a beteg nem megy el évente legalább egyszer vizsgálatra. Ebben az esetben ugyanis az érintett beteget ki kellene jelenteni a praxisból, és ha csak újra jelentkezik, akkor kell visszajelenteni.
Mentesülhet viszont a pénzmegvonástól a doktor akkor, ha hitelt érdemlően bizonyítja, hogy próbálta ugyan behívni a betegét, de ő mégsem jelentkezett a vizsgálatra - olvasható a baranyai napilapban.

Szabados Ibolya azonban azt kifogásolja, hogy így fel kell bontani a beteggel kötött szerződést. Hozzátette: a háziorvosok nem teljesítmény alapján kapják a fejkvótát.

Az OEP sajtószóvivője, Molnár Barbara úgy reagált: csak akkor vonják vissza a kvótát, ha a doktorok három évig nem hívják be a pácienst általános vizsgálatra. "Ha valaki egészséges, és három éve nem látta őt az orvos, abban az esetben a háziorvosnak kezdeményeznie kell a beteg behívását. Ezt teheti telefonon vagy levélben is. Amennyiben a beteg nem jelenik meg, ez természetesen nem a háziorvos felelőssége" - mondja Molnár Barbara. Vagyis ebben az esetben a háziorvosnak nem kell visszafizetnie a fejkvótát.

Most mintegy négymillió forintra büntette az OEP a dél-dunántúli doktorokat. 32 praxist ellenőriztek és 28-ban találtak hiányosságokat.

Forrás: Új Dunántúli Napló

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Korai pszichózis – mit tegyen a nem-pszichiáter orvos?

Sami és munkatársainak a British Medical Journalben megjelent két áttekintő közleménye a 2007 és 2017 közötti tíz év során megjelent tanulmányokat összegezve arról számol be, hogy a háziorvosok, illetve az egészségügyi ellátórendszer egyéb területein dolgozó nem pszichiáter szakorvosok (így a sürgősségi osztályokon dolgozók és a társbetegségek kezelői, továbbá a gyermekorvosok) hogyan ismerhetik fel a korai pszichózis jeleit, és hogyan segíthetik a beteget

Egészségpolitika

Egységes és következetes egészségügyi rendszerre van szükség

„Pénzeső volt már az egészségügyben, nem is egyszer, de a rendszerszintű szemlélet hiányában egyik sem hozott hathatós változást. Kaptunk már ekkora forrást, hogy javulhasson az ellátás, és készültek már többször is tervek, 2002-ben és 2006-ban, majd a 2006-2010 közötti periódusban, volt 100 napos terv is, de ezekkel sehova sem jutottunk. El kell dönteni, hogy mit akarunk, de nem felszeletelve intézkedéseket hozni, hanem összességében meghatározni, hogy milyen irányba haladjunk a fekvő-, a járóbeteg és az alapellátásban, a finanszírozásban és a hatósági egészségügyben, ehhez pedig egy modell kell, ha úgy tetszik vízió, amelyhez konzekvensen tartjuk magunkat”- mondja Balázs Péter a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Népegészségtani Intézetének tanára.

Egészségpolitika

A háziorvosok kompetenciája túlmutat a receptek, beutalók felírásán

Fejfájás, alvászavar, húgyúti fertőzés, csontritkulás, reumatológiai bántalom, bőrgyógyászati problémák? Sokszor eszünkbe se jutna, hogy ne beutalót kérjünk, hanem a háziorvosunk is segíthet. Pedig problémáink nagy része orvosolható már az alapellátásban, nincs szükség a hosszú várakozásra a különböző szakrendeléseken. Az Oktató Családorvosok Magyarországi Kollégiuma arra hívja fel mind a páciensek, mind a kollégák figyelmét, hogy a panaszok jelentős része alapszinten is kiszűrhető, többségük akár orvosolható is.

Hírvilág

A praxisközösségeké a jövő

Nőtt a betöltetlen háziorvosi és védőnői körzetek száma

PharmaPraxis

Minősített háziorvosok

A minőségi betegellátásért szövetkeztek a magánellátók