Hírvilág

Felháborodott háziorvosok

2011. AUGUSZTUS 15.

A háziorvosok szerint ugyanakkor nem a teljesítmény, hanem a praxisban bejelentett létszám alapján jár a fejkvóta.

Óriási a felháborodás a háziorvosok körében, ugyanis öt évre visszamenőleg, kamatostul kell visszafizetniük azt a kártyapénzt, amit olyan pácienseik után kaptak, akik messze elkerülték a rendelőt - írta keddi számában az Új Dunántúli Napló.

Dr. Szabados Ibolya, a Baranyai Orvos Kamara háziorvosi szekciójának elnöke, bicsérdi orvos a lapnak elmondta, hogy egy érvényben lévő, évtizedes kormányrendelet értelmében az orvosoknak a náluk regisztrált egészséges pácienseket is meg kell vizsgálniuk korcsoporttól függően évente-kétévente.

Jogszerű, de nem ésszerű - mondják a háziorvosok. Szabados Ibolya kifogásolja, hogy egy olyan rendelet alapján ellenőrizte a háziorvosokat az OEP, amelyet nem is tudnak betartani. Az évek óta érvényben lévő kormányrendelet szerint ugyanis a doktoroknak vissza kell fizetniük a hozzájuk bejelentett páciensek után járó fejkvótát, ha a beteg nem megy el évente legalább egyszer vizsgálatra. Ebben az esetben ugyanis az érintett beteget ki kellene jelenteni a praxisból, és ha csak újra jelentkezik, akkor kell visszajelenteni.
Mentesülhet viszont a pénzmegvonástól a doktor akkor, ha hitelt érdemlően bizonyítja, hogy próbálta ugyan behívni a betegét, de ő mégsem jelentkezett a vizsgálatra - olvasható a baranyai napilapban.

Szabados Ibolya azonban azt kifogásolja, hogy így fel kell bontani a beteggel kötött szerződést. Hozzátette: a háziorvosok nem teljesítmény alapján kapják a fejkvótát.

Az OEP sajtószóvivője, Molnár Barbara úgy reagált: csak akkor vonják vissza a kvótát, ha a doktorok három évig nem hívják be a pácienst általános vizsgálatra. "Ha valaki egészséges, és három éve nem látta őt az orvos, abban az esetben a háziorvosnak kezdeményeznie kell a beteg behívását. Ezt teheti telefonon vagy levélben is. Amennyiben a beteg nem jelenik meg, ez természetesen nem a háziorvos felelőssége" - mondja Molnár Barbara. Vagyis ebben az esetben a háziorvosnak nem kell visszafizetnie a fejkvótát.

Most mintegy négymillió forintra büntette az OEP a dél-dunántúli doktorokat. 32 praxist ellenőriztek és 28-ban találtak hiányosságokat.

Forrás: Új Dunántúli Napló

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

EESZT - állandó társ a háziorvosi ellátásban

Az EESZT talán a háziorvosok számára nyújtja a legtöbb segítséget, mivel megismerhetik betegük kórelőzményeit, melyek tekintetében eddig a páciensre voltak utalva. A NEAK által ellenőrzött kötelező adatszolgáltatás biztosítja számukra, hogy a szükséges információkat megtalálhassák a rendszerben, azonban részükre is előír kötelezettségeket, amiket a napokban megjelent jogszabály-módosítás alapján az egészségügyi államigazgatási szerv is ellenőrizni fog.

Hírvilág

A kényszerbetegség kulcsa

Népszerű elképzelés, hogy a kényszerbetegségre jellemző cselekvéseket, mint például az állandó kézmosást zavaró obszesszív félelmekre adott reakcióként végzik a betegek. Ezt azonban megkérdőjelezik az új kutatási eredmények.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Korai pszichózis – mit tegyen a nem-pszichiáter orvos?

Sami és munkatársainak a British Medical Journalben megjelent két áttekintő közleménye a 2007 és 2017 közötti tíz év során megjelent tanulmányokat összegezve arról számol be, hogy a háziorvosok, illetve az egészségügyi ellátórendszer egyéb területein dolgozó nem pszichiáter szakorvosok (így a sürgősségi osztályokon dolgozók és a társbetegségek kezelői, továbbá a gyermekorvosok) hogyan ismerhetik fel a korai pszichózis jeleit, és hogyan segíthetik a beteget

Gondolat

Remélem, a Semmelweis Tervet nem fújja el a szél – Interjú dr. Szilvási Istvánnal

A Semmelweis Terv megvalósítása csak előfeltétele annak, hogy a többlet-forrásokat racionálisabban használhassuk fel.

Egészségpolitika

Praxisközösségek ereje

Kétszázezer ellátási esemény, nyolcvan százalékos átszűrtség, 12 százalékkal kevesebb szakorvoshoz küldött beteg — néhány szám az alapellátás-fejlesztési modellprogram eredményeiből. A négyéves ,,kísérlet” most zárult, de a kormány bejelentése szerint folytatódik.

Egészségpolitika

Lehetetlen elvárások előtt a háziorvosok?

Alapjaiban kell átrendezni a háziorvosi ellátást, hogy a praxisok eleget tudjanak tenni előírt feladataiknak. Tűzoltás helyett a feladatuk: a tájékoztatás, a figyelmeztetés, a beutalás lenne, csakhogy a feltételeket nem kapják meg hozzá. Szakemberek sora dolgozott, dolgozik a helyzet rendezésén, érintettek egy csoportja most több megoldási javaslatról kezdett egyeztetéseket a tárcával.

Hírvilág

Az alapellátás a változás kulcsa?

A nyugat-európai tapasztalatok arra utalnak, hogy a háziorvosok képesek elvégezni az időskori krónikus betegségek kezelésének akár 80 százalékát, ám Magyarországon ez az arány majdhogynem fordított. Ezen változtatna a kormány és az ágazat vezetése.