Hírvilág

Fehérjedús étrend a csípőtörés megelőzésére

2011. AUGUSZTUS 15.

Idős emberekben a fehérjedús étrend csökkenti a csípőtáji törések kockázatát - tették közzé a Harvard Medical School egyik filiáléja, az Institute for Aging Research of Hebrew SeniorLife kutatói az Osteoporosis International című szaklapban.

Marian T. Hannan és kollégái egy korábbi vizsgálat, a Framingham Osteoporosis Study 946 részvevőjének (576 nő és 370 férfi, átlagéletkor 75 év) fehérjefogyasztását elemezték. Azt találták, hogy abban a csoportban, amely a fehérjefogyasztást tekintve a legalsó 25%-ot képviselte, körülbelül 50%-kal több csípőtörés következett be, mint azokban, akik a legtöbb fehérjét fogyasztották.

Míg korábbi vizsgálatok azt mutatták, hogy a fehérjefogyasztás mennyisége a csontok ásványianyag-tartalmával is összefügg, Hannan szerint fehérjedús étrend azáltal is megvédheti az idős embereket a csípőtáji törésektől, hogy növeli az izomtömeget. A legtöbb törés eleséskor következik be, amelyben szerepe lehet a csökkent izomtömegnek és az alsó végtag gyengülésének.

Hannan, a Harvard Medical School orvosprofesszora azt ajánlja, hogy az idősebb nők naponta legalább 46 g fehérjét fogyasszanak, az idősebb férfiak pedig legalább 56 g-ot. Ez származhat állati forrásból (hús, hal, tojás és tejtermékek) és növényi forrásból is (hüvelyesek, gabonafélék, olajos magvak és zöldségek). Az idézet vizsgálatban nem vették figyelembe az elfogyasztott fehérje típusát.

A proteinfogyasztás növelése mellett Hannan rendszeres testmozgást ajánl az izmok erősítése és az egyensúlyozóképesség megőrzése érdekében, továbbá megfelelő hétköznapi óvintézkedéseket, például az otthoni veszélyforrások csökkentését. A 65 év felettiekben bekövetkező csípőtáji töréseknek több mint 95 %-át az elesés okozza, és súlyos egészségi problémákhoz vezethet, továbbá csökkent életminőséget és korai halált okozhat.

Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Víg Julianna

Forrás: Osteoporos Int. 2010 May 5. [Epub ahead of print]

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A csontritkulás világnapja

A csontritkulás (latinul osteoporosis) világnapját 1999 óta tartják október 20-án a WHO indítványára.

Hírvilág

Állj meg egynél! Az első törésed legyen az utolsó!

NÉMETH Éva

Október 20. az Osteoporosis Világnapja

Hírvilág

Több a csonttörés, mióta kiderültek a hormonpótlás veszélyei

A posztmenopauzás hormonpótlás kedvezőtlen hatásairól szóló adatok közlése óta jóval kevesebben szednek ösztrogént a menopauza után, és nőtt a csonttörések gyakorisága.

Klinikum

Új lehetőségek a köszvény kezelésében

A köszvényt célértékre kell kezelni, nem elég, ha csak csökkentjük a magas értéket. A köszvény cardiovascularis kockázati tényező, nem csak az ízületek betegsége. Prof. Dr. Szekanecz Zoltán, DEOEC Belgyógyászati Intézet, Reumatológiai Tanszék

Hírvilág

Emancipálni kell a férfiakat

Minden percben két áldozatot követel a néma járvány