Érzékelő filmréteg jelzi az élelmiszer szavatosságát
2011. AUGUSZTUS 15.
2011. AUGUSZTUS 15.
Szöveg nagyítása:
Az előrecsomagolt hal vagy hús esetében szinte teljesen lehetetlen megállapítani, hogy friss élelmiszerrel van-e dolgunk, vagy már megromlott. Ezért a kutatók kifejlesztettek egy csomagolásba integrált érzékelő filmréteget, amellyel bármikor minőségellenőrzést végezhetünk.
Biztosak lehetünk benne, hogy a boltokban kapható vákuumcsomagolt csirkecomb friss és ehető? A kinézet alapján egyáltalán nem lehet eldönteni, és önmagában a „minőségét megőrzi” dátum sem jelent egyértelmű garanciát a frissességre, hiszen számtalan botrányról hallani világszerte, mikor visszadátumozott, romlott húsárut értékesítettek a kereskedők.
A müncheni Fraunhofer Kutatóintézet kutatói egy olyan vékony filmréteget fejlesztettek ki, melyet a hús, vagy hal csomagolásába integrálnak és ott a biogén aminokra reagálva információt ad az élelmiszer frissességéről. Az amin moleklák akkor keletkeznek, mikor az ételek romlásnak indulnak, emellett az aminok felelősek a romlott ételek kellemetlen szagáért is. Mikor a csomagoláson belül felszabadulnak az aminok, a molekulák hatására az érzékelő indikátora elszíneződik. A friss élelmiszert sárga, míg a romlott, fogyasztásra alkalmatlan ételt kék színnel jelzi az érzékelő.
„Amint az élelmiszer csomagolásán belül az amin koncentráció elér egy bizonyos szintet, a színváltozás figyelmeztetést ad a fogyasztóknak” - mondta Dr. Anna Hezinger, a müncheni EMFT kutatója. Míg a legtöbb élelmiszeren feltüntetett „minőségét megőrzi” jelölés csupán egy jelzésértékű becslés, addig az új érzékelő az élelmiszer éppen aktuális állapotáról ad egyértelmű információt a fogyasztónak, tette hozzá Hezinger.
Forrás: Medipress
Hírvilág
A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.
Hírvilág
Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.
Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).
Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.
A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.
A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.
Egészségpolitika
Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.
A 2020 március 12.-i adatok alapján a COVID-19 által okozott betegségnek 3,7 % a mortalitása, míg az influenzáé az előző évek adatai alapján kevesebb, mint 1 %. A rendelkezésre álló, gyarapodó adatok azt mutatják, hogy a súlyos betegek egy részében citokinvihar-szindróma jelentkezhet.
Gondolat
Tudjuk, hogy nemcsak az élelmiszerek tartalmazhatnak egészségre káros adalékokat, hanem hétköznapi tisztálkodó szereink is.
Az adherencia WHO szerinti definíciója „az egyén egészségügyi szakemberrel egyeztetett ajánlásoknak megfelelő viselkedése a gyógyszerszedés, diéta és az életmódváltozás területén”. A beteg az egészségügyi dolgozókkal együtt a gyógyítás aktív részesévé kell, hogy váljon.
1.
2.
3.
Ideggyógyászati Szemle Proceedings
Egészségügyi szakmai irányelv az akut ischaemiás stroke diagnosztikájáról és kezeléséről4.
5.
1.
2.
Klinikai Onkológia
A rosszindulatú daganatok fenotípusának plaszticitása és az immunogén mimikri3.
Klinikai Onkológia
A szarkopénia mérése komputertomográfiával és jelentősége az onkológiai betegeknél4.
5.
HOZZÁSZÓLÁSOK
0 hozzászólás