Hírvilág

Érdekütközés és rákkutatás

2011. AUGUSZTUS 15.

Michigani egyetem kutatói szerint az érdekütközés jellemző jelenség azokban a publikációkban, melyek rákkal foglalkozó kutatásokkal kapcsolatosak, ugyanakkor ezek a kutatások nagyobb valószínűséggel zárulnak pozitív eredménnyel.

A kutatás szerint minden harmadik eredeti közlemény (nyolc vezető folyóiratot vizsgálták 2006-ban) számolt be érdekütközésről, és 17% jelzett gyógyszeripari szektorból érkező támogatást.

Azokban a tanulmányokban, ahol a szerzők bejelentették az érdekütközést, az intervencióban részesült páciensek 29%-ánál javult a túlélési ráta, míg azoknál a tanulmányoknál, ahol nem jelentettek be érdekütközést, ez az érték 14% volt.

Reshma Jagshi professzor véleménye szerint a kutatók feltehetően nem kizárólag a támogatásra építenek, hanem elképzelhető, hogy konzultációs díjakat, részvényeket birtokolhatnak, illetve vezetői pozíciókat foglalhatnak el azokban a cégekben, amelyek az adott kutatásokban érintett gyógyszerek, eszközök eladásából húznak hasznot.

eLitMed.hu
Forrás: Cancer 2009 May 11, BMJ 2009;338:b2052

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Nemzeti Rákellenes Nap – Covid idején se álljunk meg!

Április 10-én immár 29. alkalommal tartják meg a Nemzeti Rákellenes Napot. A szervező Magyar Rákellenes Liga ismét emlékeztet arra, hogy a daganatos betegségek megelőzése jórészt a saját kezünkben van, és számos programot is kínál ehhez. Mindemellett arra is felhívják a figyelmet, hogy a legfrissebb nemzetközi adatok szerint a 2020-as lezárások alatt 40%-kal csökkent a diagnosztizált rákos esetek száma!

Klinikum

A hematológiai genetika alapjainak úttörője

Lajtha László György magyar születésű brit hematológus és onkológus, az MTA tiszteleti tagja 95 éve, 1920. május 25-én született Budapesten.

Hírvilág

Meggyógyult a HIV fertőzésből

Három évvel az után, hogy őssejtbeültetésben részesült, meggyógyult HIV-fertőzéséből egy amerikai beteg – jelentett be egy német orvoscsoport. Kutatásuk a Blood szakfolyóiratban jelent meg.

Hírvilág

Magyar publikáció az International Journal of Cancer folyóiratban

A pécsi Rákkutató- és Gyógyszerfejlesztő Központ kutatóinak az emberi test természetes tumorellenes védelmével és az aktív ráksejtpusztító keverékkel kapcsolatos legújabb eredményeinek összefoglalóját jelentette meg márciusi számában az International Journal of Cancer folyóirat.

Hírvilág

A menopauza kedvező hatása

Úgy tűnik, hogy a változó kori hőhullámokat előidéző hormonhiány egyúttal csökkenti a rák kialakulásának kockázatát is. A kellemetlen tünetet tapasztaló nőknél csak fele annyi az esélye a mellráknak.