Hírvilág

Emlőrák előrejelzése anyatejből

2011. AUGUSZTUS 15.


Az anyatej sejtjeinek elemzése előrejelezheti a későbbi emlőbetegségeket - állítják amerikai kutatók.

„Úgy tűnik, a sejtek segítségével becsülhetjük az emlőrák kockázatát” - véli Dr. Kathleen Arcaro, az Amherstben található Massachusetts Egyetem állatorvos docense. Eredményeiről az Amerikai Rákkutató Szövetség éves kongresszusán számolt be.
Arcaro 271 amerikai édesanya anyatejét elemezte. Valamennyien túlestek rákszűrésen, vagy mintát is vettek az emlőjükből, illetve elő voltak jegyezve ilyen vizsgálatra. A tejben megkeresték az esetlegesen rákos sejteket, melyeket epitel sejteknek neveznek. Ezt követően olyan DNS-t különített el, melyek a tumor szupresszor gének szabályozásában játszanak szerepet.
Három olyan gént elemeztek elsősorban, melyekre gyakran kerül metilcsoport emlőrákban. Ennek hatására gátlódik a gén működése, kikapcsolódik a funkciója. Az SFRP1 génre gyakrabban került metilcsoport a biopsziázott emlőkben. Azok között a nők között, akiknél a vizsgálat emlőrákot igazolt, a RASSF1 gén átlagos metilizációja jelentősen magasabb volt a biopszin át nem esett emlőkével össszevetve. 182 hölgy adatát ismertették, olyanokét akiknek biopsziás eredményük és DNS vizsgálatuk is készült.

Korábban a vizsgálatokhoz az emlőbimbóból finomtű-aspirációs technikával vagy a tejvezetékek átöblítésével nyerték. A sejtek anyatejből történő gyűjtése nem invazív, ráadásul olcsó módszer.

Egyelőre túl korai lenne, hogy csak a sejtek elemzésére hagyatkozzunk a diagnosztika során, de a kutatások folytatódnak. „Hosszú távú utánkövetéseket kell végeznünk és még több gént is be kell vennünk a vizsgálatokba” - mondják a kutatók. Reményeik szerint az anyatej alkalmas lehet idősebb édesanyák esetén az emlőrák szűrésére már nem sokkal a szülés után is.

Dr. Priscilla A. Furth onkológius professzor szerint a kutatásoknak jelentős hatása lesz. Sejtekhez jutni az egyszerűbb része a szűrésnek, egyelőre még kérdéses, mennyire válik majd be a gyakorlat számára. Szűrőmódszerként csak akkor lesz alkalmazható, ha jól előrejelzi a megbetegedést, ám ennek vizsgálata még folyik.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Napi gyógyszerezés kellene az emlőrák kockázatának kitett nőknekA gének ki, illetve bekapcsolásától függ a daganat agresszivitásaA hormonpótlás emlőrákhoz vezethetAz amerikai csecsemők háromnegyedét anyatejjel táplálják

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Átoltottságot növelő stratégiák

Az Egyesült Államok 10 milliárd dollárral támogatta a Covid-19 elleni oltások fejlesztését, az USA állami szervei ezért is fontosnak tartják az átoltottság növelését. Tavaly novemberi adatok szerint az amerikai lakosság 40%-a nem akarta beoltatni magát, és az oltást nem akarók mindössze 46%-a mondta, hogy esetleg megfontolja a vakcinációt, ha majd több információ áll rendelkezésre. Ezek az adatok is alátámasztják, hogy az oltásfelvételt promotáló kommunikációs szakmai csoportoknak hatalmas munkát kell elvégezniük: ahhoz, hogy az élet visszatérhessen a normális kerékvágásba, az átoltottságnak el kell érnie a 80%-ot.

Klinikum

Onkológiai ellátóhelyek eredményességi mutatói

Az onkológiai ellátóhelyek eredményességi mutatóinak közzétételét szorgalmazta a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tiszteletbeli elnöke. Dr. Bodoky György...

PharmaPraxis

A gyógyszerész mint kemoterápia előtti tanácsadó

Az emlőrák miatt kemoterápiában részesülők nagy része nem elégedett azzal az információval, amit orvosától kapott. A betegközpontú gyógyszerészi ellátás segíthet a probléma áthidalásában.

Hírvilág

Mammográfiás szűrésre várják október 30-án a beutalóval rendelkező hölgyeket az SZTE Radiológiai Klinikán

A mellrák a hölgyek körében a leggyakrabban előforduló daganattípus, amely világszerte a nők 10-12 százalékát érinti, és évente mintegy 2200 életet követel Magyarországon! Ennek oka, hogy a többségüknél már csak előrehaladott klinikai stádiumban ismerik fel a betegséget, miközben az időben felfedezett és diagnosztizált emlődaganat sokkal hatékonyabban gyógyítható! Mivel a betegség kezdeti stádiumában tünet- és panaszmentes, ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni a szűrővizsgálatok és a helyesen végzett, rendszeres önvizsgálat fontosságát! A legközelebbi mammográfiás szűrőnapon, október 30-án, pénteken 15 órától 20 óráig várják az SZTE Radiológiai Klinika Női Diagnosztikai Osztályán a beutalóval rendelkező hölgyeket szűrővizsgálatra.

Hírvilág

A problémás D-vitamin Napozás, pótlás, melanoma

Tényleg, előfordul-e a hiánya, és ez milyen következményekkel jár? Mennyi az optimális vérszint? Hogyan vigyünk be többet? Mi a helyzet a napozással és a vitaminpótlással? És a bőrrák? …