Hírvilág

Eltáncolt halálközeli élmény

2012. MÁRCIUS 11.

Kultúra-tánc-színház
Angyalok és démonok örök harcát boncolgató előadás a Nemzeti Táncszínházban
Angyalokkal és démonokkal táncol új darabjában a showtánc-világbajnok Botafogo Táncegyüttes: az élet drámai kérdéseit feszegető Mester és Zuriel című előadás március 14-én debütál a Nemzeti Táncszínházban.

Az együttes új produkciója szórakoztató formában vet fel olyan egyetemes kérdéseket, mint hogy vajon tényleg meg van-e írva az ember sorsa, és hogy a gonoszok vagy a jók győznek-e végül.

A darab alapötlete a társulat egyik régi táncosától származik. A Botafogo Táncegyüttes vezetője, Dalotti Tibor elárulta: a felvetett téma olyan kérdéseket feszegetett, amelyek nagy hasonlóságot mutattak saját életének korábbi történéseivel. Húsz évvel ezelőtt ugyanis súlyos balesetet szenvedett, amelynek következtében teljesen megváltozott az élete.

A halálközeli élmények átformálják az embert, és bepillantást engednek a transzcendens világba, az isteni szeretet és a sátáni gyűlölet közötti küzdelem kézzel tapintható valóságába - fogalmazott a koreográfus.

A március 14-én debütáló előadás hangzásvilágában Karl Jenkins walesi zeneszerző munkássága, valamint a klasszikus zenét, a dzsesszt és a régi stílusú popzenét ötvöző, Oregon állambeli Pink Martini zenekar muzsikája köszön vissza.
Dalotti Tibor könnyed, táncos formanyelven fogalmazta meg az előadás mondanivalóját, hogy a közönség számára egyszerre legyen befogadható a gondolatvilág és élvezhető maga a mű.

A Nemzeti Táncszínház tavaly ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját. Az elmúlt évtizedben a színház a magyar táncművészet otthona lett: műfaji kötöttségek nélkül biztosít fellépési lehetőséget a hivatásos magyar táncművészet képviselőinek. Programjában a folklórtól a klasszikus baletten és a kortárs táncszínházon át a tangóig minden megtalálható.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben műhelykonferencia

A Budai Családközpontú Lelki Egészség Centrum szervezésében 2018. szeptember 8-án került megrendezésre az Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben című műhelykonferencia a budapesti Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak Pszichiátriai és Pszichiátriai Rehabilitációs Osztályán.

Gondolat

Bevezetés a szomato-pszichoterápia szerteágazó világába

A szomato-pszichoterápia szemléletében a test és az elme nem különválasztható jelenségek, hanem egyazon dolog, a testelme két aspektusa. Ám ebben a szemléletben mégis a test az elsődleges, a „bölcsebb fél”: a test, a testi élmény biztosíthatja a biztonság, az önbizalom, az önkontroll és a lelki gyógyulás és öngyógyítás lényeges elemeit az egyén számára.

Idegtudományok

A fejlődő pszichiátriai határai

Beszámoló az MPT XVII. Vándorgyűléséről

Gondolat

Spiritualitás és a pszichiátria

A pszichiátria mentális betegekkel foglalkozik, akiknek életéből az értelemmel telítettség és a cél elveszett. E betegek felépülése úgy is értelmezhető, hogy új célokat és értelmet kell, hogy találjanak, leginkább a barátok és a család támogatásával, akik osztoznak ezen értékekben. Az érték- és hiedelemrendszerbeli osztozás biztosítja az egyén számára az élet egyensúlyát, és azt a hajlandóságot, hogy ezen támogatásokkal adaptív módon küzdjön az élet során. Alapvető jelentőségű tehát, hogy az egyén megszerezze és használja azokat a készségeket, melyekkel saját jólétüket elősegítő spiritualitásukat felszínre tudják hozni.

Gondolat

"Halálversből millió van, de szülésversből alig"

A szülésről nehéz úgy beszélni, hogy ne kerülne szóba az egészségügy, az aktuális népesedéspolitika vagy a genderkérdések. Nem véletlen, hogy így van, hiszen egy gyermek világra hozása az egyénen és a családon túl kihatással van a társadalom életére is. A szülés milyenségét pedig – hiszen a halálhoz hasonlóan a születés is kikerült már az otthon, a hétköznapiság keretei közül – alapvetően meghatározza az az intézményi gondoskodás, amelyben lezajlik.