Hírvilág

Elszabadult repce

2011. AUGUSZTUS 15.

Az Ecological Soceity of America Pittsburgh-ben tartott éves találkozóján a genetikailag módosított növények újabb veszélyeire hívta fel a figyelmet a University of Arkansas professzora, Cynthia Sagers.

A professzor új kutatási eredményekről számolt be: az összesen 406 véletlenszerűen gyűjtött útmenti repcemintát elemezve a kutatók a minták 86%-ában legalább egy módosított génszekvenciát találtak. A rémisztő arány a kutatók értelmezése szerint azt bizonyítja, hogy a genetikailag módosított növények visszavonhatatlanul és kontrollálhatatlan módon terjednek az Egyesült Államokban.

A mintákban két genetikailag módosított repcefaj-szekvenciát találták: a Monsanto és a Bayer CropScience egy-egy termékéből. Újabb meglepetést okozott, hogy az egyik mintában mindkét szekvenciából találtak, ami azt bizonyítja, hogy kereszteződni is képesek egymással a génmódosított növények. Eddig ezt nem feltételezték a kutatók.

A kutatás eredményei feltehetően nagy hatással lesznek a Génmódosított Növények európai forgalmazási lehetőségeire is. Környezetvédő mozgalmak szerint az új kutatási eredmények egyöntetűen bizonyítják, hogy az elővigyázatosság alapelve már megsérült az Unión belül is. Egyes nemzetközi mozgalmak az következő nemzedék egészségének érdekében az Egyesült Államokon belüli teljes tiltást javasolják.

eLitMed.hu

Forrás: Ecological Society of America, CBC

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Save the NIH!

Több ezer tudós és tudományszerető ember gyűlt össze április 22-én Washingtonban, hogy Donald Trump politikája ellen tiltakozzon. „Save the EPA”, és „Save the NIH”, így hangzott a két legfontosabb rigmus. Azaz két kiemelt költségvetésű kormányzati szerv, az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) és a Nemzeti Egészségügyi Intézetek (NIH) megmentését követelték.

Hírvilág

Kihalás fenyegeti a kaliforniai disznódelfint

A tenger pandájának is nevezett cetfajból (Phocoena sinus) napjainkra körülbelül 30 példány maradt fenn, ezek kizárólag Mexikó partjainál, a Kaliforniai-öbölben élnek. A halászat a vaquitapopuláció drasztikus csökkenését okozta.

Hírvilág

Csont károsító élelmiszerek

Hat olyan élelmiszerről rántotta le a leplet a Caring.com összeállításában, amely komoly károkat okozhat csontjainknak.

Hírvilág

Magas HIV-kockázat

Az orvosokat aggasztja az európai homoszexuálisok magas HIV-kockázata