Hírvilág

Előnyös a szelén a vér koleszterinszintjére

2011. AUGUSZTUS 15.


Az antioxidáns szelén napi fogyasztása nem növeli a rossz koleszterin szintjét, sőt a jó koleszterin szintjének nagyon enyhe emelkedését váltja ki - egy új brit tanulmány szerint.

„Korábban mintegy nyolc kutatás készült a vér koleszterinszintjéről, amelyek összefüggést mutattak ki a vér magas szelénszintjével” – számolt be a tanulmány vezetője, Margaret P. Rayman, a Surrey Egyetem professzora. Ez azonban nem jelent ok-okozati összefüggést. „Azt vizsgáltuk, hogy valóban a szelén okozza-e a koleszterinszint emelkedését, és egyértelműen kimutattuk, hogy nincs káros mellékhatása. Sőt, biztonsággal és magabiztosan kijelenthetjük, hogy a szelén mérsékelt jótékony hatást gyakorol.”

A szelén biztonságosságát azonban nem vizsgálták, és a szerzők szerint az eredmények nem elég szignifikánsak ahhoz, hogy javasolni lehetne a nyomelem étrendkiegészítőként történő alkalmazását.

Az Annals of Internal Medicine május 17-i számában megjelent tanulmány során a kutatók körülbelül 500 brit férfit és nőt vizsgáltak 2000-2001-ben. A résztvevők életkora 60 és 74 év közé esett. A kísérlet elején vérvizsgálattal ellenőrizték a vér szelén, jó koleszterin és rossz koleszterin szintjét. A csoport egy része hat hónapig naponta szedett különböző dózisban szelént, míg a többiek placebót kaptak. A vizsgálati időszak végén kiderült, hogy a szelént szedő résztvevőkben az étrendkiegészítő hatására valóban megemelkedett a szelénszint, ráadásul a rossz koleszterin (LDL) szintje enyhe csökkenést, a legnagyobb dózisú szelént szedőkben pedig a jó koleszterin (HDL) szintje növekedést mutatott. Egyetlen alany sem tapasztalt súlyos mellékhatást a szelén étrendkiegészítő szedése következtében.

Rayman és munkatársai arra a következtetésre jutottak, hogy a szelén kiegészítő alkalmazása nem gyakorol negatív hatást a vér koleszterinszintjére, sőt mérsékelten előnyös hatással is lehet. A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, hogy mivel az ilyen étrendkiegészítő csak nagyon enyhe hatást gyakorol a vér koleszterinszintjére, nem javasolt a magas koleszterinszint csökkentésére, különösen olyan személyek esetében, akikben amúgy is magas a vér szelénszintje.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: A vegánok kevésbé veszélyeztetettek szívbetegségekre

A hosszú, egészséges élet titka a változatos táplálkozás
A tejtermékek nem növelik a szív-érrendszeri betegségek rizikóját

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

COVID-19

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Avagy mikor hagyhatja el a beteg a kórházat és mikor érhet véget az otthoni karantén? Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési központ (ECDC) az EU/EGT-tagállamok felkérésére készített útmutatása azokra a szempontokra tesz ajánlásokat, amelyek alapján az igazoltan COVID-19-fertőzött beteg biztonságosan (azaz fertőzésveszély nélkül) kibocsátható a kórházból, vagy megszüntethető otthoni izolációja.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Idegtudományok

A szerotonin nem csak neurotranszmitter

A szerotonin nemcsak ingerületátvivőként működik, hanem a génexpresszió szabályozásában is részt vesz. E felfedezés következtében jobban megérthetjük a normál agyfejlődést, a pszichiátriai és neurodegeneratív betegségeket, és új terápiás módszereket fejleszthetünk ki.

PharmaPraxis

Antimikrobás szerek a patikai gyakorlatban

TÓSAKI Árpád

A baktériumfertőzés esetén alkalmazható készítmények széles tárháza áll a gyógyítók rendelkezésére. Egyes csoportjaik eltérő hatásmechanizmussal pusztítják el a kórokozókat. Jelen cikkben a baktériumok sejtfalszintézisére ható gyógyszerekkel ismerkedünk meg részletesebben.