Hírvilág

Elhízás és a dopaminerg jutalmazó rendszer étkezésre adott csökkent válasza

2011. AUGUSZTUS 15.

A corpus striatum dorsalis részében a dopaminfelszabadulás összefüggésben áll az étkezés által okozott örömérzettel, és az elhízott személyekben itt kevesebb D2 dopaminreceptor található, mint a nem elhízottak esetében. Egyes kutatók azt feltételezik, hogy az elhízott személyek esetében a túl nagy mennyiségű evés a dopaminerg jutalmazó rendszer csökkent működését kompenzálja. Az elhízás és a dopaminreceptorok csökkent száma összefüggésben áll a D2 dopaminreceptor génje (DRD2) TaqIA polimorfizmusának A1 alléljével.

A Science igen rangos tudományos folyóiratban közölt cikk amerikai szerzői azt feltételezték, hogy a striatum által az ízletes ételekre adott válasz kisebb mértékű lesz az elhízott személyekben, és az A1 alléllel rendelkezőkben ez a hatás erősebb lesz, mint a többi személy esetében.

A kutatók serdülő leányokat és fiatal nőket tanulmányoztak: meghatározták a testtömegindexüket (BMI), és funkcionális MR-vizsgálattal mérték a striatum aktivációját, miközben csokoládés-tejes turmixot, illetve ízetlen folyadékot fogyasztottak. A magasabb BMI összefüggésben állt a striatum kisebb aktivációjával a turmix fogyasztásakor, de az ízetlen folyadék esetében nem, és ez az összefüggés erősebb volt az A1 allélt hordozó személyek esetében. Egy évvel később 17 serdülő BMI-jét ismét meghatározták. Az alanyok hízása összefüggésben állt a striatumnak az első vizsgálat alkalmával mért aktivációjával, méghozzá az A1 allélt hordozó személyek esetében fordított arányban, az allélt nem hordozó személyek csoportjában pedig egyenes arányban.

A vizsgálat korlátját jelenti, hogy csak nőket tanulmányoztak, és annak megállapítására sem alkalmas, hogy vajon a magas zsír- és cukortartalmú étrend okozza a dopaminerg jutalmazó rendszer csökkent működését, vagy annak következménye. Mindazonáltal az eredmény értékes információt nyújt a TaqIA A1 allél funkcionális jelentőségéről, és arra utal, hogy egy agyi mechanizmus a felelős a túlzott táplálékfelvételért és az elhízásért, továbbá a striatumnak az étkezésre adott csökkent válasza növeli az elhízás kockázatát, főleg az A1 allélt hordozó személyekben. Sok beteg érezheti, hogy ez a modell tényleg magyarázza az étkezési magatartásukat, és enyhítheti a túlzott mennyiségű evéssel kapcsolatos szégyenérzetüket. Végül, de nem utolsó sorban ez a modell a viselkedési és gyógyszeres kezelések új célpontját jelentheti.

Forrás: Science 17 Oct 2008; 322:449.

Szemlézte: eLitMed.hu, dr.Kern Dávid

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.