Hírvilág

Életmód tanács tinédzsereknek

2011. AUGUSZTUS 15.


Egy tinédzsereket megcélzó ausztrál egészségügyi kampány megpróbál segíteni a fiataloknak, hogy leküzdhessék azokat a kockázatokat, amelyek később szívbetegséget okozhatnak. A kampányra az adott okot, hogy egyre több fiatalnak magas a koleszterinszintje, ami később különféle egészségügyi gondokhoz vezethet.

Egy több mint ötszáz résztvevővel készített ausztrál tanulmány kimutatta, hogy akiknek tizenöt évesen magas a koleszterinszintjük, harmincéves korukra még jó eséllyel rendbe hozhatják azt.

A vizsgálatban résztvevők koleszterinszintjét először 1985-ben mérték meg, majd 2004-ben és 2006-ban. Emellett megmérték még a jelentkezők magasságát, súlyát, derék körfogatát, bőrredő vastagságát is, továbbá megvizsgálták dohányzási szokásait, valamint szív- és a légútjaik állapotát.

Az eredményekből kiderült, hogy akik fiatalkorukban koleszterinszintjük alapján a rizikócsoportba tartoztak, azonban később felhagytak a dohányzással vagy lefogytak, felnőttkorukra átkerültek az alacsony kockázatú csoportba, míg azoknak, akik meghíztak és elkezdtek dohányozni, húsz év elteltével romlottak az adataik.

Costan Magnussen, a tanulmány vezetője, a Tasmania Egyetem munkatársa így nyilatkozott: „Az eredmények egyértelműen kimutatják, hogy a kockázati tényezők elhagyásával bárkinek lehetősége van kikerülni a rizikócsoportból.”

Dr. John Coleman, a Fiatalok Egészségéért Szervezet szóvivője hozzátette: „Világos, hogy a fiatalok káros szokásainak hosszú távú következményei vannak egészségükre nézve, ezért fontos őket az egészséges életmódra ösztönözni.”

Mike Knaptonof, a Brit Szívalapítvány képviseletében tanáccsal is szolgált: „Minden tinédzser tehet valamit koleszterinszintje csökkentéséért, ha naponta elfogyaszt öt adag gyümölcsöt és zöldséget, és persze nem dohányzik.

Forrás: MedipressKapcsolódó anyagok: cikk címe


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Hol a szakma?

Zacher Gábor méregtelenítésről, varázslatokról és kuruzslókról

COVID-19

Tudományos segítség időseknek Covid-19-járvány idején és azon túl is

Tanácsadás, folyamatos kontroll, amelynek tudományos eredményei is lesznek. Ezzel a célkitűzéssel jött létre egyedüli kezdeményezésként a PTE Transzlációs Medicina Központ, a Transzlációs Medicina Alapítvány és a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet összefogásával, a Richter Gedeon támogatásával egy együttműködés.

Gondolat

Én nem beteg emberként élek

GYIMESI Ágnes

B. Ildikónak egy éve megváltozott az élete. Agydaganatot diagnosztizáltak nála, életmentő műtétet hajtottak végre rajta, majd folytatta az orvosi protokoll útját, kemoterápia, sugárkezelés. Majd a belső hangjára hallgatott.

Klinikum

Éhezés, stresszrezisztencia, tumoros megbetegedések

Az éhezés különbözőképpen hat az egészséges és a rákos sejtekre: míg az előbbiek túlélése, az utóbbiak pusztulása fokozódik. Az éhezés és a hatását utánzó diéták a kemo- és radioterápia hatásfokát is növelik, ezért a folyamatban lévő klinikai vizsgálatok lezárulta után alkalmazásuk gyorsan el fog terjedni a rákbetegség megelőzésében és gyógyításában.

Gondolat

Egy halálra ítélt szakma végváraiban – Interjú dr. Prinz Gyulával

Mióta kineveztek tagozatvezetőnek, felhívtam valamennyi hazai fertőző osztályt, hogy megismerjem a valós helyzetet. Kétségbeejtő a fertőző osztályokon dolgozó orvosok létszáma, korösszetétele, és számos helyen aggasztó, hogy milyen nagy távolságra kell küldeni a mikrobiológiai mintákat. Valamennyi kórházban szükség van a klinikai mikrobiológiai és az infektológiai szolgálatra. A fejlett világban a világon mindenütt így van, ez nem tisztán pénz kérdése, hanem szemléleté is – mondta dr. Prinz Gyula a szakmai kollégium infektológia tagozatvezetője.