Hírvilág

Egyszerűbb szabályozás a halottakkal kapcsolatosan

2013. OKTÓBER 07.

KIM: méltányosabb, egyszerűbb szabályozás a halottakkal kapcsolatos eljárásokban


A kormány a halottvizsgálat folyamatának törvényi szintű megújítása után megalkotta az ehhez kapcsolódó rendeletét, amely újraszabályozza a halálesetek kivizsgálásának rendjét, pontosítja a halottvizsgálati folyamat szereplőinek jogait és kötelezettségeit.

Emellett a gyászolók érzéseit tiszteletben tartva garantálja a halál okának szakszerű feltárását, valamint biztosítja, hogy ha hatósági vagy igazságügyi boncolást tartanak, a halottak szállítása ésszerű, a szolgáltatással arányos összegért történjen - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A jogszabály figyelembe veszi a bűnüldözés érdekeit a hatósági eljárásban is, így hozzájárul olyan bűncselekmények felderítéséhez, amelyeket balesetnek vagy egyéb rendkívüli halálesetnek próbálnak beállítani. Pontosítja az eljárás rendjét, hivatalbóli megindíthatóságát, a hatóság vizsgálati kötelezettségét, valamint egyértelművé teszi az ügyfél fogalmát és az eljárás célját.

Rendezi az eljárás befejezésének eseteit, garantálja a nyomozati érdekeket a hatósági eljárás alatt is, valamint meghatározza a hatósági eljárás és a büntetőeljárás egymáshoz való viszonyát, a két eljárás közötti átmenet lehetőségeit - írták.

A rendelet szerint a rendkívüli halállal kapcsolatos hatósági eljárásban az eljáró hatóság előzetes vizsgálat keretében próbálja tisztázni a rendkívüli halál fennállásának körülményeit, ezzel rövidítve az eljárás időhosszát.

Ehhez a halottszemléhez szaktanácsadóként megfelelő licenszvizsgával vagy szakvizsgával rendelkező orvos segítségét veheti igénybe, így még a boncolás előtt egyértelműen kiderülhet, hogy fennállhatnak-e a rendkívüli halál törvényi esetei, szükséges-e a halálesetet hatósági eljárásban vizsgálni.

Mint írták, a szaktanácsadó közreműködése várhatóan egyszerre csökkenti a kiderítetlen okú halálesetek és a feleslegesen elrendelt hatósági boncolások számát.
A rendelet meghatározza a nem természetes halállal kapcsolatos halottszállítás legmagasabb árát is, amely így ugyanannyi lesz, mint a kórbonctani vizsgálatok esetében.

Mivel a boncolás helyszínétől a hozzátartozó viseli a halottszállítás terheit, a rendelet kimondja, hogy az elhalálozás helyétől a hatósági vagy igazságügyi boncolás helyszínéig tartó útszakasszal megegyező távolságig a hozzátartozónak is ugyanezen hatósági árat kell legfeljebb megfizetnie.
Rögzíti a jogszabály azt is, hogy az ügyfél a holttestet hatósági boncolást megelőzően a hatóság engedélyével tekintheti meg. A boncolást követően a holttest megtekintését - lehetőség szerint soron kívül - a hatóság köteles biztosítani. A hatóság engedélyével a holttestet az ügyfélen kívüli más személy is megtekintheti.

A rendelet szabályozza a korai és középidős magzatok eltemettetését. A magzat közeli hozzátartozója nyilatkozhat arról, hogy a magzat eltemettetését kéri. Ilyen nyilatkozat esetében a közeli hozzátartozó lesz köteles a magzat eltemettetésére.

A halottvizsgálati bizonyítvány továbbítása az egyes állami szervek között 2015. január 1-jétől - a megfelelő technikai feltételrendszer létrejövetele esetén - elektronikus rendszerben történhet. Mindez a gyászolók adminisztratív és anyagi terheit is csökkenti - írták a közleményben.MTI 2013. október 7., hétfő

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Gondolat

Szakálltörténet

A szakállt a különböző történetek, mesék és művészi ábrázolások alapján általában a bölcsességhez, teljesítőképességhez vagy magas pozícióhoz kapcsolták.