Hírvilág

Egy strukturális bőrfehérje és az atopiás dermatitis

2011. AUGUSZTUS 15.

A közelmúltban állapították meg, hogy az atopiás dermatitisre hajlamosít a profilaggrin/filaggrin fehérje génjét (FLG) működésképtelenné tevő mutáció. A filaggrin fehérje a bőr „barrier” funkciójában, vagyis a különböző anyagoknak a bőrön való áthatolását megakadályozó működésében vesz részt. Eddig nem volt tisztázott, hogyan okoz immunológiai zavarokat a bőr áteresztőképességét befolyásoló fehérje hiánya.

Az atopiás dermatitishez nagyon hasonló tüneteket mutat a „hámló farkú” (flaky tail) egértörzs. Az állatok genetikai analízisével most ugyancsak mutációt találtak a hámló farkú egértörzsben, ugyanazon a kromoszóma-területen, ahol a humán profilaggrin-mutációk nagy része elhelyezkedik. A mutáció következtében a filaggrin fehérje rövidebb és működésképtelen lesz.

A hámló farkú egerek bőrének kórszövettani vizsgálatával hyperkeratosist, acanthosist és a lymphocytákat, eosinophilokat és mononuclearis sejteket tartalmazó gyulladásos infiltrátumot találtak, hasonlóan az atopiás dermatitisben szenvedő betegekben megfigyelhető elváltozásokhoz.

Az antigént nem tartalmazó környezetben az egerek bőrön keresztüli vízvesztesége normálisnak adódott (ez a bőr ép „barrier” funkciójának egyik jele). Antigén-expozíció után azonban fokozódott a bőr vízáteresztő lépessége, és vegyes gyulladásos infiltrátum jelent meg a bőrben. Az állatok vérében emelkedett az antigén-specifikus IgG és IgE, valamint több gyulladásos citokin (interferon-gamma, interleukin-4, IL-5, IL-13 és IL-17) szintje.

A nem mutáns egerekben egyik fenti változást sem okozta az allergén-expozíció, és – ami még érdekesebb – a mutáns egerek sem reagáltak az allergénre, ha azt nem a bőrön keresztül, hanem más úton jutatták a szervezetükbe.

Természetes, hogy az állatkísérletből nyert ígéretes eredményeket embereken is meg kell majd ismételni, mielőtt terápiás következtetéseket lehetne levonni, mindazonáltal ebben a kísérletben az atopiás dermatitis patogenezisének egyik lényegi lépését ismertük meg: Egy strukturális bőrfehérje, a filaggrin működésének hiánya teszi lehetővé az immunválasz előzetes aktivációját („priming”), amely később a betegség klinikai tüneteihez vezet.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: Nat Genet 2009 May; 41:602.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma