Hírvilág

Egy orvos azonnal talál külföldi állást

2012. AUGUSZTUS 24.A fiatalok külföldi tapasztalatszerzése nem azonos a Magyarországról történő elvándorlással - hangoztatta Navracsics Tibor (Fidesz) közigazgatási és igazságügyi miniszter pénteken a "Tranzit - Fesztivál a határon" közéleti rendezvénysorozat előadójaként.

A miniszterelnök-helyettes, aki Papp Magor a Magyar Rezidensszövetség elnöke és Kovács Nimród üzletember, borász társaságában folytatott kerekasztal beszélgetést egyetemista fiatalok előtt, hangsúlyozta: a kormányzatnak mindent el kell követnie azért, hogy a külföldön munkát vállaló fiatalok a tapasztalatszerzés után hazatérjenek.
Hozzátette: ehhez jól kvalifikált munkahelyekre van szükség, de támogatni kell a fiatalok vállalkozóvá válását, illetve az olyan kis- és középvállalkozásokat is, amelyek fiatalokat alkalmaznak.

Az, hogy tanulmányai végeztével valaki külföldre megy vagy itthon marad - folytatta -, egyéni döntése, de abban az is szerepet játszik, hogy az adott fiatal olyan nemzetközi tudással rendelkezik, amelynek birtokában külföldön is el tud helyezkedni, vagy olyannal, amelynek itthon, a magyar közösség számára van értéke. Egy magyar tanár, vagy egy magyar politológus viszonylag ritkán talál magának képzettségének megfelelő állást, míg egy informatikus vagy orvos azonnal el tud helyezkedni - szemléltette.

Navracsics Tibor rámutatott: a hazai és külföldi keresetek közötti szakadék, többszörös különbség elképesztő nyomást jelent a magyar költségvetésre és a gazdaságra, de ezt a feszültséget csak hosszabb idő alatt, a bérek fokozatos emelésével lehet feloldani.
Papp Magor szerint helyi ösztöndíjakkal, lakásteremtéssel lehet a legkritikusabb helyen segíteni abban, hogy a fiatalok Magyarországon maradjanak, de szükség lenne arra is, hogy akik külföldről hazatérnek, olyan pozíciókban helyezkedhessenek el, ahol használni is tudják a megszerzett tudást.

Kovács Nimród arra hívta fel a figyelmet, hogy a hazai cégek ugyanúgy a profitra törekednek mint a külföldiek, tehát minden olyan intézkedés, amely engedi a profitot növelni, abba az irányba hat, hogy munkahelyeket teremtsenek.
Vannak a gazdaságnak olyan szektorai, amelyek képesek konkurálni a világgal, ilyen például az informatikai ipar, vagy az idegenforgalom, ha ezeket tudatosan fejlesztjük, az a kvalifikált munkahelyek számának növekedésével is együtt fog járni - értékelte.

Egy hozzászóló, Magyar Péter, aki harmadik éve dolgozik Brüsszelben, a külföldi tapasztalatszerzés támogatása mellett érvelt. Szerinte a fiatalok külföldi tapasztalatgyűjtésének hosszabb távon a magyar gazdaság számára is pozitív hatása lesz: többségük hazatér és munkájával vagy hazai cég versenyképességét fogja növelni, vagy anyagilag megerősödve saját vállalkozásba kezdhet.MTI 2012. augusztus 24., péntek

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma