Hírvilág

Egy hét múlva kiderül, mit tesznek a rezidensek

2011. AUGUSZTUS 15.

A csehországihoz hasonló, tömeges felmondási nyilatkozat ügyvédi letétbe helyezése csupán egy lehetőség a sok közül, ami felmerül a háttérbeszélgetéseken – mondta lapunknak Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke.

Mint arról korábban az eLitMed-en is beszámoltunk, egy korábbi, budapesti konferencián az elnök elismerte ugyan, hogy az egészségügyért felelős államtitkárság amit források nélkül megtehet, azt meg is teszi, de úgy érzik, a kormány nem kezeli prioritásként az orvosok helyzetének javítását, ezért készek radikálisabb lépések megtételére is. Kezdeményezésükkel több szervezetet is megkeresnek – helyezte kilátásba akkor Papp Magor.

Elsőként néhány hete Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordultak levélben, és ez idő alatt háttéregyeztetéseket folytatnak a többi egészségügyi szervezettel. A tárgyalások egészen a Rezidens Szövetség most vasárnap sorra kerülő közgyűléséig folytatódnak, a végső döntésre ezután kerül sor. Részleteket csak ezt követően hoznak nyilvánosságra.

Nem szívesen árul el előre semmit a Rezidens Szövetség elnöke, aki lapunk megkeresésére csupán annyit közölt, egyelőre az ágazati és paralel szakmai szervezetekkel egyeztetnek, kisebbekkel, nagyobbakkal egyaránt, de megnevezni ezek közül egyet sem kívánt. A szándéknyilatkozatok ügyvédi letétbe helyezését csupán az egyik lehetséges alternatívának nevezte, de egyéb ötletek is felmerültek, ezek egyelőre elemzés és finomítás alatt állnak.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke, Éger István kérdésünkre, hogy tárgyalnak-e érdemben a Szövetséggel, mindössze annyit közölt, háttérbeszélgetések folynak, azt viszont hangsúlyozta, hogy az államtitkársággal folytatott eddigi „tárgyalásos alapot meg kell tartani.”

eLitMed.hu, T.O.
2011-05-16

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma