Hírvilág

Egészségedre Debrecen!

2011. AUGUSZTUS 15.

Cívis Egészségnap 2010Debrecen Város Önkormányzata és a Városi Egészségügyi Járóbeteg Központ szervezésében szeptember 12-én, vasárnap, a Nagyerdei Stadionban első alkalommal kerül megrendezésre a Cívis Egészségnap.

Az ingyenes eseményen szűrővizsgálatokkal, szakorvosi tanácsadással, sport- és szórakoztató programokkal várják az egészségükkel törődő kicsiket és nagyokat egyaránt.

Magyarországon a szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegségekben minden második ember veszíti életét. A sokszor végzetes következménnyel járó megbetegedések közül számos megelőzhető lenne, ha a kiváltásukért felelős kockázati tényezők visszaszorítására és karbantartására nagyobb figyelmet fordítanának az emberek.

Azonban hazánkban csaknem 2,5 millióan szenvednek magas vérnyomásban, 1 millióan cukorbetegek, a lakosság fel pedig túlsúlyos. Ráadásul az uniós átlaghoz képest a magyarok lényegesen többen dohányoznak és fogyasztanak alkoholt. Az egészséges táplálkozást tekintve is erős hiányosságok fedezhetőek fel, hiszen étrendünk kevés zöldséget és gyümölcsöt tartalmaz. A rendszeres testmozgás hiánya pedig csak növeli a kardiovaszkuláris és daganatos betegségek kialakulásának valószínűségét.

A Cívis Egészségnappal a szervezők nem titkolt célja, hogy a debreceniek és a város környékén élők számára példát mutassanak, és felhívják a figyelmüket az egészségügyi kockázatok mérséklésének lehetőségére és ezeken keresztül az egészséges életvitel elérésének jelentőségére. A kezdeményezés megálmodóinak elképzelése szerint ez a rendezvény csupán a kezdete egy hosszú sorozatnak, amelynek célja, hogy Debrecen városát az egészséges életmód nagykövetévé tegye Magyarországon.

A szervezők szeretnék, ha az ezen kezdeményezés hatására létrejövő eseménysorozat révén Debrecenben és közvetve az egész országban javulna a részvételi arány.

Dr. Tóth Tibor, az Egészségügyi Járóbeteg Központ ügyvezető igazgatójának vélemény szerint a debreceniek egészségének fejlesztését és a magas szűrővizsgálati részvételt csak úgy lehet elérni, ha segítséget nyújtanak az embereknek, hogy maguk találják meg az egészséghez vezető utat, hogy maguktól érezzék úgy, tenniük kell az egészségmegőrzésük érdekében. Ennek megvalósításához pedig kiváló lehetőséget biztosít egy olyan kezdeményezés, mint amilyen a Cívis Egészségnap.

A szűrővizsgálatok mellett – szintén ingyenes – szakorvosi tanácsadási lehetőséget is biztosítanak, hogy a résztvevők az orvossal konzultálva tanulhassák meg, mit is kell tenniük annak érdekében, hogy az esetlegesen kedvezőtlen értékek ismét optimális legyenek, és hogy megtegyék az első lépéseket egy egészségesebb élet felé.

A szervezők a felnőttek mellett a gyerekek egészségtudatos nevelésére is összpontosítanak,, hiszen a betegségek megelőzését nem lehet elég korán elkezdeni. Már a legifjabbaknak is célszerű megtanulniuk, hogy miként érdemes táplálkozni és mozogni, ezzel is elősegítve a későbbi egészségügyi problémák megelőzését. A gyermekeket éppen ezért játékos formában igyekeznek a szakemberek az egészségesebb életvitel felé terelni. Az „Egészségsarok” és a „Legszebb Kölyökmosoly” pályázatok révén az általános- és középiskolások megmutathatják, hogy mit is jelent számukra az egészség.

Részletek:
www.civisegeszsegnap.huHOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Kodálytól Kodályig - Interjú Somogyi-Tóth Dániellel

Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész, karmesterrel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatójával beszélgettünk az idei március hozta megváltozott világunkról, zenéről, működésről, tapasztalásokról.

Gondolat

„Nem torzítás, hanem a valóság egy másik vetülete”

A fotográfus és boncmester Gálos László Norbert technikáról és testekről.

Gondolat

Ha gyógyítani akarunk, akkor hallgassunk a megérzéseinkre is!

„Vidéki orvosként ilyen díjat kapni, óriási elismerés. Igaz: nekem a legfőbb kitüntetés a beteg, a hozzátartozó mosolya”— vallja az Év Onkológusának választott dr. Bánhegyi Róbert János, a Békés Megyei Központi Kórház Onkológiai Centrumának osztályvezető-helyettes főorvosa, aki két fontos dolgot tart mindig szem előtt: a beteget, a daganatos betegséget mindig holisztikusan kell megközelíteni és tudni kell örülni az apró sikereknek is. A fiatal orvos csaknem háromezer szavazattal lett a legelismertebb doktor, ami rekord a díj történetében. Pedig, ahogy ő mondja: vidékről mindig sokkal nehezebb az érvényesülés.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és cardiovascularis kockázat – ahogyan azt a kardiológus látja - A Figyelő 2016;1

KEREKES György

A rheumatoid arthritisben (RA) szenvedő betegek esetében már az 1950-es években leírták az érelmeszesedésre való fokozott hajlamot és az ehhez társuló magas szív- és érrendszeri halálozást. Miközben az átlagpopuláció halálozási adatai az utóbbi fél évszázadban jelentősen javultak, az RA-ban mért cardiovascularis (CV) mortalitási mutatók érdemben nem változtak.

Hírvilág

CBT-pszichoterapeuta szakképzés Debrecenben

Semmelweis Egyetem (SE) és a VIKOTE EURÓPAI CBT PSZICHOTERAPEUTA szakképzést hirdet Debrecenben