Hírvilág

ecancerHub - A rák-kommunikáció új megközelítése

2011. AUGUSZTUS 29.

Az Eurocancercoms bejelentette az ecancerHub elinítását, amely egy új, nyílt hozzáférésű, integrált megközelítést biztosító internetes felület az teljes, rákbetegséghez valamilyen módon kapcsolódó közösség - betegek, orvosok, kutatók és politikusok – számára, abból a célból, hogy kiváló minőségű és megbízható információkat szolgáltasson. A legjobb, web2 közösségi médiában már sikerrel bemutatkozott technológiákat ötvözi egyetlen önálló platformba, lehetővé téve a betegek, az egészségügyi szakemberek és kutatók számára az interakciót, kapcsolatot és megosztást. Az ecancerHub lehetővé teszi, hogy megvitassák az új gondolatokat, összegyűjtsék a véleményeket és új tudáselemeket építsenek fel, nem csak a saját csoportban, hanem a közösségeken átnyúlóan is.

A kivitelező Eurocancercom projektet a milánói Európai Onkológiai Intézet vezette azzal a céllal, hogy létrehozzon egy egységes, hatékony rák-kommunikációs hálózatot Európában.

"Hálásak vagyunk projekt partnereinknek, akik felismerték, hogy szükség van egy kommunikációs megoldásra mindazok számára, akik a rák-betegség problematikájához kapcsolódnak Európa-szerte", mondta professzor Gordon McVie, az Ecancermedicalscience ügyvezető szerkesztője, és a projekt egyik vezetője. "Mi különösen elégedettek vagyunk a megszületett megoldással. Az EcancerHub megvalósította víziónkat: egyfajta "one-stop-shop" („mindent egy helyen” üzlet), és nyomatékosan kérjük, hogy aki csak használja, segítse továbbfejleszteni."

Richard Sullivan profeszor, az Európai Rákkutató Manager Fórum tagja, és a projekt vezetője mondja: "Mi most már birtokoljuk ezt a kiváló platformot, és szeretnénk, ha a
rák-közösség tartalommal töltené fel, és az ötletek és információk mozgalmas színterévé válna a https://ecancerhub.eu/.”


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter

Forrás: https://www.ehealthnews.eu

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Idegtudományok

Neurokannabisz

Főleg a Cannabis/kender hatóanyagainak idegrendszeri működéséről és neurológiai, pszichiátriai kórképekben kifejtett terápiás hatásairól volt szó a második magyarországi Orvosi Kannabisz Konferencián, aminek első napján a szakemberek, második napján a betegek és a laikus érdeklődők nyelvén folyt a kommunikáció.

Klinikum

Éhezés, stresszrezisztencia, tumoros megbetegedések

Az éhezés különbözőképpen hat az egészséges és a rákos sejtekre: míg az előbbiek túlélése, az utóbbiak pusztulása fokozódik. Az éhezés és a hatását utánzó diéták a kemo- és radioterápia hatásfokát is növelik, ezért a folyamatban lévő klinikai vizsgálatok lezárulta után alkalmazásuk gyorsan el fog terjedni a rákbetegség megelőzésében és gyógyításában.

Klinikum

A korunk népbetegsége: az elhízás

A túlsúly problémája mára népbetegséggé nőtt ki magát: akár orvosként, akár betegként (vagy esetleg mindkét oldalról) szembesülünk az elhízás egészségromboló hatásaival, a kérdéskör nem hagyhat közömbösen bennünket.

Klinikum

A humán immunrendszer rendszerelvű megközelítése

A nukleotidpolimorfizmusok kutatása révén kiderült, hogy az autoimmun betegségek kialakulásában nagyon kis hatáserősséggel nagyon sok genetikai lokusz közreműködik, és itt is kiderült, hogy egy-egy kórkép molekuláris heterogenitása – pl. SLE esetén – milyen óriási. E betegségek kezelését forradalmasította a biologikumok rendszerimmunológiának köszönhető bevezetése.

Gondolat

Spiritualitás és a pszichiátria

A pszichiátria mentális betegekkel foglalkozik, akiknek életéből az értelemmel telítettség és a cél elveszett. E betegek felépülése úgy is értelmezhető, hogy új célokat és értelmet kell, hogy találjanak, leginkább a barátok és a család támogatásával, akik osztoznak ezen értékekben. Az érték- és hiedelemrendszerbeli osztozás biztosítja az egyén számára az élet egyensúlyát, és azt a hajlandóságot, hogy ezen támogatásokkal adaptív módon küzdjön az élet során. Alapvető jelentőségű tehát, hogy az egyén megszerezze és használja azokat a készségeket, melyekkel saját jólétüket elősegítő spiritualitásukat felszínre tudják hozni.