Hírvilág

Dyspepsia – Step-down vagy step-up?

2011. AUGUSZTUS 15.

Költséghatékonyabb a dyspepsiás betegek „step-up” kezelési protokollja – kezdetben gyengébb hatású, de olcsó szerek, majd esetleg később erősebb szerek alkalmazása. A Lancet szerkesztőségi közleményének szerzője kétli az eredmények érvényességét.

A Lancet legújabb számában közölt véletlen besorolásos vizsgálat szerzői a dyspepsia kezelésének kétféle megközelítését hasonlították össze. Újonnan jelentkező, szövődménymentes dyspepsia miatt a családorvosukat felkereső betegeket soroltak be.

A „step-up”-csoportnak először antacidumot adtak, majd ha nem volt kellően hatásos, H2-receptor-antagonistát, és ennek hatástalansága esetén protonpumpagátlót. A másik, „step-down” csoportban a kezelést a legerősebb szerrel kezdték, majd lépcsőzetesen csökkentették a terápia intenzitását.
Mindkét betegcsoportban az egyes kezelési fokozatokat 4-4 hétig alkalmazták.

Hat hónap után mindkét csoport 70%-ában sikerült a tünetek megszüntetése, de a kezelés átlagos költsége kedvezőbbnek bizonyult a „step-up” stratégia alkalmazása esetén (228 euró, illetve 245 euró), főként az alacsonyabb gyógyszerköltségek miatt.

A közleményt kísérő szerkesztőségi közlemény (Lancet 2009; 373:187–188) szerzője nem ért egyet az eredmények érvényességével. A vizsgálat tervezésében kifogásolja például, hogy nem gyűjtöttek megfelelő adatokat a hatás valódi mértékének felméréséhez. Véleménye szerint az eredmények „nem valószínű, hogy meg fogják változtatni a dyspepsia kezelésének gyakorlatát.”


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás:
Lancet 2009; 373:215–225

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Költséghatékonyságban mérhető adatok

Csak az információkat megfelelően használó szolgáltatók maradhatnak meg az egészségügyben

Hírvilág

Gyakori, de rossz kombináció: clopidogrel és protonpumpagátlók

Az akut coronariaszindróma miatt clopidogrellel és a clopidogrel gastrointestinalis szövődményei ellen protonpumpagátlóval kezelt betegekben csökkent a clopidogrel hatékonysága.

Hírvilág

Intracranialis aneurysmák preventív kezelése

Egy új költséghatékonysági elemzésben választ kerestek néhány klinikai szempontból jelentős kérdésre, például arra, hogy melyik betegek esetében „éri meg” a kezelés, és melyik a választandó beavatkozás.

Hírvilág

Napvédő krémek, bőrrák és költséghatékonyság

Az UV-szűrős krémek megérik az árukat, ha azt a bőrdaganatok kezelési költségeivel állítjuk szembe – legalábbis Ausztráliában.