Hírvilág

Derékfájdalom: felesleges a rutinszerű képalkotó vizsgálat

2011. AUGUSZTUS 15.

Sok klinikus rutinszerűen képalkotó (röntgen-, CT- vagy MR-) vizsgálatot végez a derékfájdalom miatt jelentkező betegek esetében. A Lancetben közölt metaanalízis szerzői kimutatták, hogy ez semmivel nem javítja a betegek prognózisát.

A kutatók hat véletlen besorolásos vizsgálat adatait elemezték, amelyekben összesen 1800, derékfájdalom miatt kivizsgált beteg vett részt. A betegek egy részénél rutinszerűen végeztek képalkotó vizsgálatot, a másik csoportba került betegek esetében pedig csak akkor, ha a tünetek alapján felmerült valamilyen súlyos betegség gyanúja.

A két betegcsoport között nem tapasztaltak különbséget a rövid távon (3 hónapon belül), sem a 6–12 hónap után tapasztalt fájdalommal vagy mozgásfunkcióval kapcsolatban. Ugyanígy nem javította a képalkotó vizsgálat rutinszerű elvégzése a betegek életminőségét, sem a kezeléssel való elégedettségüket.

A szerzők arra a megállapításra jutottak, hogy „akut vagy szubakut derékfájdalomban szenvedő betegek kivizsgálásakor az orvosok tartózkodjanak a képalkotó vizsgálatok azonnali, rutinszerű elvégzésétől, ha nem állnak fenn súlyos betegségre utaló jelek.”

A cikket kísérő szerkesztőségi közlemény szerzői kételkednek abban, hogy ezek az eredmények befolyásolni fogják a gyakorlatot, ugyanis a képalkotó vizsgálat elvégzésére ösztönöz az érte kapott térítés (az Amerikai Egyesült Államokban), és a betegek gyakran el is várják az ilyen vizsgálatok elvégzését.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: Lancet 7 February 2009; 373:463–472.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Lokalizált prosztatarák: felesleges a kezelés?

Kevéssé agresszív prosztatatumorra utaló szövettani lelet esetén megfelelő választás a beteg megfigyelése, kezelés nélkül.

Egészségpolitika

Milliméterről milliméterre a jobb prognózis felé

A navigált mágneses stimuláció (nTMS) módszer az utóbbi időkben egyre nagyobb teret nyer az idegsebészetben. Több más mérési eljárás mellett arra használják, hogy feltérképezzék az agydaganatokat műtétek előtt, annak megállapítására, hogy érintenek-e fontos agyi régiókat, így például a motoros és a nyelvi területeket. A Technische Universität München (TUM) orvosai a közelmúltban kimutatták, hogy a motoros területek műtét előtti nTMS elemzése javítja a prognózist rosszindulatú agydaganatokban szenvedő betegek esetében.

Hírvilág

Felső gastrointestinalis vérzés – 25 éve és ma

Csökkent az incidenciája és a mortalitása, és változott az érintett betegcsoport összetétele

Hírvilág

A paracetamol most nem javította a stroke prognózisát

A stroke-betegek lázának csökkentése hasznos, de amikor ezt véletlen besorolásos vizsgálatban próbálták ki paracetamollal, nem sokat ért. Igaz, a vizsgálatot súlyos hiányosságok terhelik…