Hírvilág

Dem@Care: demenciában szenvedők távgondozása

2012. MÁRCIUS 29.

A Dem@Care európai kutatási projekt a demenciában szenvedő betegek állapotának folyamatos ellenőrzését, valamint lehetőség szerint a demenciában szenvedők független életvitelének támogatását célozza.
A demencia előfordulásának jelentős növekedése, a folyamatosan növekvő átlagos életkorral párhuzamosan a demenciát a modern társadalom egyik központi problémájává tette. A betegség következményei a demenciában szenvedők és környezetük életminősége szempontjából különösen súlyosak, egyszersmind a társadalomra és az egészségügyi rendszerre rótt terhek is jelentősek. A Dem@Care négy éves 11 partnerrel folyó kutatási program elsődleges célja, hogy integrált megoldást nyújtson a távoli ellenőrzésre, diagnosztizálásra, valamint támogatásra nagyon enyhe vagy enyhe demenciában szenvedő betegek esetében. Sőt, a projekt céljául tűzték ki, hogy a Dem@Care lehetővé tegye a pontosabb diagnózist, a személyre szabott, s időben történő beavatkozást.
Ahhoz, hogy ezeket a célokat elérjék, a Dem@Care komplex érzékelő rendszert fog használni, melynek segítségével megfigyeli a napi tevékenységet, az életmód mintákat, az érzelmeket, a beszéd során felmerülő nehézségeket, az alapvető életfunkciókat, valamint az intelligens cselekvési mechanizmusok használatát. A komplex távérzékelésnek, és az adatok intelligens feldolgozásának együttes alkalmazásával a Dem@Care lehetővé teszi majd a szubjektivitás minimalizálását – mely szubjektivitás manapság többnyire jellemző a klinikai diagnosztikai protokollok alkalmazásakor - és így lehetségessé válhat egy átfogó és objektív kép kialakítása az egyén általános állapotáról. A Dem@Care tervezett eszközeinek előfutárai a már létező intelligens mellények, amelyek EKG mérést végeznek, gyorsulásmérőt és GPS jeladót is tartalmaznak (ami a beteg mozgásáról és esetleges eséséről informál). Ígéretes kísérletek folynak tanuló szoftverekkel a fenti eszközökből, további szenzorokból, valamint a környezetből nyert információk felhasználásával a viselkedés megfigyelésére. A szenzorok jeleit bluetooth továbbíthatja mobil telefonra, melynek segítségével a megfelelő gyűjtő, vagy akár riasztó pontra kerülhetnek.
A diagnosztizálás és a távoli segítségnyújtás hatékonyságának növelése lehetővé teheti a demenciában szenvedőknek, hogy a lehető legtovább megőrizzék függetlenségüket és a társadalmi integrációjukat, s amíg csak lehetséges, a lakóhelyükön maradhassanak. Más oldalról ez az egészségügyi ellátórendszer tehermentesítéséhez is hozzájárulhat.Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: https://www.demcare.eu

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, cardialis vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Hírvilág

A szteroid gyorsítja a felépülést tüdőgyulladás esetén

A dexametazonnal kiegészítve javulhat az antibiotikumok hatásfoka közösségben szerzett tüdőgyulladás esetén – olvasható a The Lancet legutóbbi számában.