Hírvilág

Csokoládéfesztivál a Várban

2012. SZEPTEMBER 22.A hideg idő ellenére is már sokan felkeresték a budai Várban a vasárnapig tartó Édes Napok Budapest elnevezésű csokoládé- és édességünnepet, az európai viszonylatban is jelentős eseményt csütörtök délután Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár nyitotta meg.

Füleki György, az esemény egyik főszervezője sajtótájékoztatón kifejtette: tavaly rendezték meg először a csokoládéfesztivált, amely a közönség és a szakma körében egyaránt sikert aratott. Ez abból is látszik, hogy a főváros idén a Budapest név használatát is engedélyezte a rendezvény számára.

A vasárnapig tartó fesztiválon az összes jelentős magyar csokoládé- és édességmanufaktúra, a legjobb kereskedők, valamint az ismert hazai és világmárkák képviseltetik magukat, valamint számos, az édességfogyasztáshoz kapcsolódó programon is részt vehetnek a látogatók.

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a megnyitón a minőségi csokoládé egészségmegőrző szerepéről beszélt, és üdvözölte az esemény magas színvonalát.
A szervezők kiemelték, büszkék arra, hogy hasonló méretű és nívójú fesztivált nem rendeznek egyik európai nagyvárosban sem. A több mint 120 kiállító között kizárólag magas minőséget képviselő manufaktúrák vannak, ami azt a célt szolgálja, hogy megőrizzék az esemény magas színvonalát.

"A jelentkezésnél megszűrtük a pályázókat, és azt is, hogy milyen termékeket hozhatnak el az ünnepre" - mondta el a szervező, majd hozzátette: "A borfesztivál sokat tett a magyar borkultúra felemeléséért, ezt szeretnénk tenni mi is a magyar édességgel, amelyre méltán lehetünk büszkék".

Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke, a fesztivál védnöke elmondta, már tavaly is elsők között támogatta szövetség a rendezvényt, hiszen közös céljuk, hogy a mennyiségi édességfogyasztás helyett inkább a minőségre fektessék a hangsúlyt.

Díszvendégként érkezett a fesztiválra Chloé Doutre-Roussel csokoládé-szakértő, aki a csokoládé elkészítéséről és osztályozásáról tartott előadást.
A szakmai előadások, kóstolók és koncertek mellett a tudatos és egészséges édességfogyasztásról is képet kaphatnak a látogatók: hallhatnak toxikológiai előadásokat, valamint konzultálhatnak fogászati és diabétesz-tanácsadókkal is.MTI 2012. szeptember 20., csütörtök

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Rászorulókon és betegeken segítő szervezeteknek gyűjtöttek karácsonyi adományokat a Bayer Hungária Kft. dolgozói

Hetven darab ajándékkal megrakott cipősdobozt adott át Kárpát Krisztina, a Bayer Hungária Kft. ügyvezető igazgatója Hári Tibornak, a Baptista Szereteszolgálat főigazgatójának a Deák téri Cipősdoboz Várban december 12-én. Az ajándékdobozokat a Bayer Hungária Kft. dolgozói állították össze, csomagolták be és címkézték fel a rászoruló gyermekeknek. A cég a baptistákon kívül a szegedi Fogyatékkal Élők Nappali Intézményét és a Csodalámpa Alapítványt is támogatta.

Hírvilág

Új vállalatvezetési filozófia és etika

László Ervin szerint a hagyományos hatalom nemcsak korrumpál, hanem sok esetben uniformizál is. A jelenlegi konvencionális vezetés nem tud választ adni korunk égető kérdéseire...

Hírvilág

Jótékonysági gálaest

A Kongói Orvosi Missziót fenntartó Afrikai - Magyar Egyesület jótékonysági estét szervez a budai várban, melynek keretében eredeti afrikai kultúrával ismerkedhet és ezzel olyanokon is segít, akiknek a létfenntartás, az életben maradás gondjai töltik be mindennapjait!

Hírvilág

BORSZERDA a Magyar Nemzeti Galériában

Borszerda-estéinken a tárlatvezetéseink középpontjában is a stílus áll: a tematikus vezetések elsősorban az állandó kiállítások mesterműveire összpontosítanak, utolsó, július 29-i Borszerdánkon pedig - az erdélyi borokhoz illően - az erdélyi magyar művészetet bemutató időszaki kiállításunkra is várjuk látogatóinkat.

Hírvilág

Egy hivatás margójára –1956

Orvosok a forradalomban