Hírvilág

Csillagszálló – az utcalap

NAGY Zsuzsanna

2011. AUGUSZTUS 15.

A Csillagszálló nem más, mint maga a hajléktalan lét. A Csillagszálló lakói az ég alatt töltik az éjszakát.

A 2006-ban induló, hasonló nevű folyóiratban nem csupán a kortárs magyar szépirodalom kap helyet, hanem riportok, esszék, tárcák, könyvajánlók is szerepelnek benne, s a kiadvány fontos üzeneteket tolmácsol, meghatározó emberi élményeket jelenít meg. A havonta megjelenő egyes lapszámokat nemcsak irodalmárok, írók, költők, hanem művészettörténészek, pszichológusok, pedagógusok is írják.

A havonta ezer példányban megjelenő lap vételárának (kétszáz forint) fele a terjesztőt illeti meg. A lap célja a hajléktalan létben vergődő személyek támogatása úgy, hogy segítse egy kiegyensúlyozottabb emberi szituáció létrejöttét, hogy megteremtődjék az egyenlő viszony esélye és az egyenjogú kommunikáció lehetősége.

A kulturális folyóirat utcai árusítása révén egy mások által méltányolható, kiváló színvonalú terméket kínálnak eladásra, és nem titkolt a cél, hogy a vevő is igényes olvasóvá váljék, így a kortárs szépirodalom terjesztésével egy magasabb rendű cél is bekapcsolódjék a rendszerbe. Az irodalom mellett a vizuális kultúra, a kortárs képzőművészeti és fotóművészeti alkotások is hozzájárulnak a lap színvonalának emeléséhez.

A Csillagszálló legutóbbi, januári számában például szerepel egy megrendítő írás Legát Tibor író, újságíró, a Magyar Narancs szerkesztője tollából, mely egy hajléktalannal készült álinterjúból nőtt regényrészletté. E lapszámban Banga Ferenc grafikus alkotásai láthatók.

A lapot az Astoria, a Ferenciek tere, a Kálvin tér és a Deák tér aluljáróiban hétköznap délutánonként lehet megvásárolni. A szerzőkkel és a szerkesztőséggel pedig márciusban, a Nyitott Műhelyben találkozhatnak az olvasók.


Kapcsolódó anyagok: Hajléktalanok szemvizsgálata Budapesten LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2007;17(12)

Forrás: Oltalom Karitatív Egyesület


HVG video

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok