Hírvilág

Csecsemők Coca-Colával

2011. AUGUSZTUS 15.


Egy nemrégiben nyilvánosságra hozott ausztrál kutatás szerint vannak olyan családok, ahol már a négyhetes csecsemő is kap kekszet, fagylaltot és üdítőitalt, annak ellenére, hogy az egészségügyi hatóságok hat hónapos korig a kizárólagos szoptatást javasolják.

A Nutrition & Dietetics folyóiratban megjelent tanulmány elkészítése során Jane Scott, a perth-i Flinders Egyetem dietetikus docense munkatársaival 587 nőt kérdezett ki telefonos interjúk segítségével egy éven át annak felmérésére, hogyan táplálják az anyák kisbabáikat.

„Csaknem minden negyedik anya kezdett el gyümölcslevet, kekszet és süteményt adni gyermekének hat hónapos kor előtt” – számolt be az eredményekről Scott. „Ez azért aggasztó, mert a kicsi korban kialakuló táplálkozási szokások rendszerint élethosszan megmaradnak, egy túlsúlyos kisgyermekből pedig nagy eséllyel válik túlsúlyos felnőtt.”

Az eredmények azt mutatták, hogy azok a gyermekek, akiknél korán bevezették a szilárd ételeket, továbbá a két vagy több testvérrel rendelkezők első születésnapjukig nagyobb valószínűséggel fogyasztottak magas zsír-, cukor- és sótartalmú ételeket. Egy friss ausztrál felmérés feltárta, hogy a 2-3 évesek 20 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, ez is bizonyítja, hogy a túlsúly-probléma már kisgyermekkorban jelen van.

„Már az is számít, mit esznek az újszülöttek” – mondta el Clare Collins, az Ausztrál Dietetikusok Szövetségének szóvivője. „A kisbabáknak anyatejre van szükségük, nem pedig kekszre, fagylaltra és üdítőkre. Támogatni kell a szülőket abban, hogy minél többen és minél hosszabb ideig szoptassanak, továbbá meg kell könnyítenünk a helyes táplálást.”

„A kisgyermekek nem tudják egyedül kiválasztani azokat az élelmiszereket, amelyek a legjobbak számukra, ezért nagyon fontos a megfelelő kezdet” – folytatta Collins. „Az otthoni dolgok befolyásolják a legnagyobb mértékben a gyermekek táplálkozását, így a túlsúly elleni küzdelemnek is otthon kell elkezdődnie. Pontos ajánlásokat kell adni a szülőknek, hogy egy újszülöttnek milyen táplálékra van szüksége, hasonlóan az ötévesnél idősebbek számára megfogalmazott javaslatokhoz.”

A szakember szerint a szoptatás propagálása kulcsfontosságú, mert képes hosszútávon hozzájárulni a gyermekek egészségéhez.

Forrás: Medipress

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Hírvilág

A problémás D-vitamin Napozás, pótlás, melanoma

Tényleg, előfordul-e a hiánya, és ez milyen következményekkel jár? Mennyi az optimális vérszint? Hogyan vigyünk be többet? Mi a helyzet a napozással és a vitaminpótlással? És a bőrrák? …

Hírvilág

Hipotermiás kezelés koraszülöttek számára

Hipotermiával csökkenthető az agyi károsodás kockázata koraszülött csecsemőkben – állítják amerikai neurológusok.

Klinikum

A korai agyi MRI vizsgálat jól jelzi a későbbi esetleges motoros zavarokat

A hypoxiás-ischaemiás károsodást szenvedett újszülöttek prognózisának előrejelzése

Idegtudományok

Evészavar Kongresszus 2018

A Magyar Pszichiátriai Társaság Evészavar Szekciója idén, 2018-ban hetedik alkalommal rendezte meg a Magyar Evészavar Kongresszust. A szakmai program koordinálását az előző alkalmakhoz hasonlóan idén is Pászthy Bea és Túry Ferenc végezte. Az eseményt mintegy 130 szakember látogatta meg az alap- és szakellátás különböző területeiről.