Hírvilág

Clopidogrel, génváltozatok és a protonpumpagátlók

2011. AUGUSZTUS 15.

Az Amerikai Egyesült Államok gyógyszerügyi hatósága (FDA) vizsgálja, hogy a thrombocytaaggregáció-gátló clopidogrel hatása csökkenhet-e bizonyos genetikai tényezők jelenlétében, illetve más gyógyszerekkel, például protonpumpagátlókkal együtt adva.

A clopidogrel „pro-drug”, tehát hatástalan, amíg a citokróm P-450 2C19 enzim át nem alakítja a hatásos vegyületté. A New England Journal of Medicine-ben és a Lancetben múlt héten három közlemény is napvilágot látott, amelyekben a CYP2C19 gén polimorfizmusai és a clopidogrel hatása közötti összefüggést tanulmányozták. Azok a mutációk, amelyek a citokróm P-450 2C19 enzim csökkent aktivitásával járnak, csökkentették a clopidogrel aktív metabolitjának a vérszintjét, és növelték a súlyos cardiovascularis események kockázatát.

Ezen kívül azt is kimutatták, hogy a protonpumpagátlók gátolják ezt a citokróm enzimet, csökkentve a hatásosságát. Mivel a clopidogrel lehetséges gastrointestinalis nemkívánatos hatásai miatt gyakran adják együtt a clopidogrelt protonpumpagátlóval, tisztázása vár, hogy hogyan befolyásolják egymás hatását.

Az FDA már megegyezett a clopidogrel gyártójával arról, hogy közösen fogják kivizsgálni a nyitott kérdéseket.
A további információk összegyűjtéséig az FDA a következő ajánlások betartását javasolja:

– A clopidogrel adása továbbra is javallt minden eddigi indikációban, ugyanis bizonyítottan hatásos szer.
– Clopidogrellel kezelt betegek esetében érdemes újra megfontolni a protonpumpagátló kezelés szükségességét.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás:

Az FDA sajtóközleménye

N Engl J Med January 22, 2009; 360:354-362.

N Engl J Med January 22, 2009; 360:363-375.

Lancet 24 January 2009, 373:309-317.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A clopidogrelre rezisztens genotípus

A fehér bőrű lakosság 25%-a hordozza azt a génváltozatot, amely a clopidogrel hatását gyengítve kétszeresére növeli az akut coronariaszindróma utáni szövődmények kockázatát!

Hírvilág

A lacunaris stroke és a kettős thrombocytagátló kezelés

Az SPS3 vizsgálatban az acetilszalicilsav kiegészítése clopidogrellel növelte a vérzést és a halálozást a nélkül, hogy többlet előnyt hozott volna.

Hírvilág

Gyakori, de rossz kombináció: clopidogrel és protonpumpagátlók

Az akut coronariaszindróma miatt clopidogrellel és a clopidogrel gastrointestinalis szövődményei ellen protonpumpagátlóval kezelt betegekben csökkent a clopidogrel hatékonysága.

Hírvilág

Pitvarfibrillatio: clopidogrel az acetilszalicilsav mellé

A warfarinnal nem kezelhető betegek esetében az acetilszalicilsav-kezelés kiegészítése clopidogrellel csökkentette az ischaemiás stroke kockázatát.

Hírvilág

A stroke ismétlődésének megelőzése: Melyik a legjobb thrombocytagátló stratégia?

A PRoFESS vizsgálatban sem sikerült egyértelmű választ adni arra a kérdésre, hogy a stroke harmadlagos prevenciójában melyik a jobb thrombocytagátló protokoll, a clopidogrel vagy az acetilszalicilsav és az elnyújtott felszabadulású dipyridamol kombinációja. A nagy betegszámú, nemzetközi vizsgálatban a legtöbb hatásossági végpontot tekintve nem találtak különbséget a két kezelésmód között, csak a biztonságosság terén mutatkozott némi különbség.