Hírvilág

Vertebroplastica – mire jó?

2011. AUGUSZTUS 15.

Az osteoporosis miatt bekövetkezett fájdalmas csigolyatörések kezelésére két eljárást alkalmaznak rutinszerűen: a vertebroplasticát és a kyphoplasticát. A vertebroplastica során az összeroppant csigolyatestbe percutan poli-metil-metakrilát csontcementet fecskendeznek, a kyphoplastica pedig annyiban különbözik ettől, hogy a befecskendezés előtt a csigolyatestben felfújnak egy ballont, helyreállítandó a csigolya eredeti magasságát.

Korábban egyik beavatkozás hatásosságát sem értékelték véletlen besorolásos, kettős vak, placebokontrollos vizsgálat keretében, most azonban két ilyen vizsgálatot is közöltek a Journal of the American Medical Association hasábjain. Az első vizsgálatban 131 beteget kezeltek (nagyobbrészt az Amerikai Egyesült Államok és Nagy-Britannia intézményeiben)véletlen besorolás szerint vertebroplasticával vagy színlelt beavatkozással (nem fecskendeztek csontcementet a csigolyatestbe). A betegek által érzett fájdalmat és mozgáskorlátozottságot jelző pontszám mindkét csoportban egyformán alakult három nap, két hét és egy hónap után is.

Egy hasonló ausztráliai vizsgálatban 78 beteg részesült valódi vagy színlelt vertebroplasticában. Az állapotukat egy, három és hat hónap után mérték fel, és egyik időpontban sem tapasztaltak különbséget a két csoport között.

Mindkét véletlen besorolásos vizsgálatban tehát hatástalannak bizonyult a vertebroplastica. Korábban, megfigyeléses vizsgálatokban előnyös hatásúnak találták, ami valószínűleg a placebóhatásnak, valamint a csigolyatörés által okozott fájdalom spontán enyhülésének tulajdonítható .

Valószínűleg van a betegeknek olyan alcsoportja, akik esetében ténylegesen hatásos a vertebroplastica, de amíg jól tervezett, kontrollos vizsgálatokban nem azonosítják ezt a betegcsoportot, addig kétséges e beavatkozás szükségessége a csigolyatörést elszenvededett betegek kezelésében.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás:

N Engl J Med 2009 Aug 6; 361:569.

N Engl J Med 2009 Aug 6; 361:557.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

PharmaPraxis

Gyógyszerész-beteg kapcsolat

A tudományos életet a gyógyszeriparra, az ott kivívott vezetői pozícióját pedig alkalmazott gyógyszerészi státuszra cserélte dr. Kádár Tibor gyógyszertárvezető gyógyszerész. Ma már egy kis budai patika vezetője és résztulajdonosa, de nem csak az adminisztrációval foglalkozik. A gyógyszertár törzsvásárlói gyakorta találkoznak vele a tára mögött.

Gondolat

A pánik a legtisztább önmagunkkal áll kapcsolatban – interjú Parádi Józseffel

Parádi József neurológus, pszichiáter és pszichoterapeuta sok évvel ezelőtt visszaadta a gyógyszerfelírási engedélyét. Úgy látja, hogy bár bizonyos, súlyos esetekben szükség lehet gyógyszeres kezelésre, a pszichoterápiás munka az elsődleges számára: a tüneteket elsősorban szerencsésebb fenomenológiai úton megérteni és feldolgozni.

Egészségpolitika

A tudományegyetem nem tud piacra dolgozni – Veszélyt jelent hazánkra nézve a Fudan Egyetem budapesti campusa

Az európai modern egyetemek három fő eszméje, a pénzügyi függetlenség, az önkormányzatiság és a curriculum szabadsága. Az utóbbi 20-30 évben komoly kritika érte az intézményeket, hogy nem elég gyorsak és nem kellően szolgálják a gazdaságot, elégítik ki a munkaerőpiaci igényeket. Hogy hatékonyabban kellene szolgálniuk az innovációt és az ipari, technológiai fejlődést. A piac és a politika olvasatában a legfőbb szempont ugyanis, hogy a befektetett pénz, tőke minél gyorsabban megtérüljön. Ez a világon mindenütt a szó szoros értelmében egyfajta „szabadságharc” a két domináns erővel szemben. Hiszen az egyetem egy dolgot biztosan nem engedhet el, az pedig az autonómia.

Gondolat

Nem tükörkép hasonmások Az ikrek világa

FAZEKAS Erzsébet

Az iker-testvérek számát 125 millióra becsülik a világon. Statisztikák szerint minden 333 szülésre esik egy olyan, amikor egy terhesség után két baba jön világra.

Gondolat

Megoszthatatlan belső magány

Börcsök Enikő Nemsenkilény - monológ nemmindegyembereknek címmel hozott létre egy előadást, mely egy autista egy napját dolgozza fel. A magányról, a normális meghatározásáról, a nem figyelés trendjéről, a gondolat megosztásának a képtelenségéről beszélget vele Gyimesi Ágnes Andrea.