Hírvilág

Vertebroplastica – mire jó?

2011. AUGUSZTUS 15.

Az osteoporosis miatt bekövetkezett fájdalmas csigolyatörések kezelésére két eljárást alkalmaznak rutinszerűen: a vertebroplasticát és a kyphoplasticát. A vertebroplastica során az összeroppant csigolyatestbe percutan poli-metil-metakrilát csontcementet fecskendeznek, a kyphoplastica pedig annyiban különbözik ettől, hogy a befecskendezés előtt a csigolyatestben felfújnak egy ballont, helyreállítandó a csigolya eredeti magasságát.

Korábban egyik beavatkozás hatásosságát sem értékelték véletlen besorolásos, kettős vak, placebokontrollos vizsgálat keretében, most azonban két ilyen vizsgálatot is közöltek a Journal of the American Medical Association hasábjain. Az első vizsgálatban 131 beteget kezeltek (nagyobbrészt az Amerikai Egyesült Államok és Nagy-Britannia intézményeiben)véletlen besorolás szerint vertebroplasticával vagy színlelt beavatkozással (nem fecskendeztek csontcementet a csigolyatestbe). A betegek által érzett fájdalmat és mozgáskorlátozottságot jelző pontszám mindkét csoportban egyformán alakult három nap, két hét és egy hónap után is.

Egy hasonló ausztráliai vizsgálatban 78 beteg részesült valódi vagy színlelt vertebroplasticában. Az állapotukat egy, három és hat hónap után mérték fel, és egyik időpontban sem tapasztaltak különbséget a két csoport között.

Mindkét véletlen besorolásos vizsgálatban tehát hatástalannak bizonyult a vertebroplastica. Korábban, megfigyeléses vizsgálatokban előnyös hatásúnak találták, ami valószínűleg a placebóhatásnak, valamint a csigolyatörés által okozott fájdalom spontán enyhülésének tulajdonítható .

Valószínűleg van a betegeknek olyan alcsoportja, akik esetében ténylegesen hatásos a vertebroplastica, de amíg jól tervezett, kontrollos vizsgálatokban nem azonosítják ezt a betegcsoportot, addig kétséges e beavatkozás szükségessége a csigolyatörést elszenvededett betegek kezelésében.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás:

N Engl J Med 2009 Aug 6; 361:569.

N Engl J Med 2009 Aug 6; 361:557.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Én nem beteg emberként élek

GYIMESI Ágnes

B. Ildikónak egy éve megváltozott az élete. Agydaganatot diagnosztizáltak nála, életmentő műtétet hajtottak végre rajta, majd folytatta az orvosi protokoll útját, kemoterápia, sugárkezelés. Majd a belső hangjára hallgatott.

Hírvilág

Az orvoson múlik a legtöbb

Egyre több a fogászati implantáció, így a hibák száma is növekszik.

Gondolat

A pánik a legtisztább önmagunkkal áll kapcsolatban – interjú Parádi Józseffel

Parádi József neurológus, pszichiáter és pszichoterapeuta sok évvel ezelőtt visszaadta a gyógyszerfelírási engedélyét. Úgy látja, hogy bár bizonyos, súlyos esetekben szükség lehet gyógyszeres kezelésre, a pszichoterápiás munka az elsődleges számára: a tüneteket elsősorban szerencsésebb fenomenológiai úton megérteni és feldolgozni.

Agykutatás

Öngyilkosság mint élettapasztalat

GYIMESI Ágnes Andrea

K. Margit kétszer követett el öngyilkosságot. Életteret cserélt, sorsot váltott.

Gondolat

Meggyógyulni a rákból: életmódváltással

L. Lilla 32 éves értelmiségi nő, 8 hónapja fedezte fel, hogy a jobb mellében egy csomó van.