Hírvilág

Bűnbánat

2014. MÁJUS 06.


A Bűnbánat című holland dráma nyerte el vasárnap este az Fiatal Közönség Díját (Young Audience Award), amelyhez Magyarország első ízben csatlakozott.

Európa tizenhat városának összesített szavazatai mellett Budapesten is a Bűnbánat című holland film kapta a legtöbb voksot az Európai Filmakadémia diákoknak rendezett nemzetközi seregszemléjén - közölte a szavazás eredményét Papp Csaba, a Magyar Nemzeti Filmalap munkatársa.

A holland Bűnbánat (Regret!) című dráma egy kövér kisfiú megrázó történetét meséli el, hogy miként terrorizálja és kínozza az egyik osztálytársa.
Magyarország első ízben csatlakozott a fiatal mozinézőknek szervezett közös filmnézéshez és szavazáshoz, amely során tizenhét városban, köztük Londonban, Barcelonában, Erfurtban, Tbilisziben és Tel-Avivban párhuzamos zajlottak a vetítések.

A Veres Pálné Gimnázium és a Városligeti Általános iskola felső tagozatos diákjai három, díjra jelölt filmet néztek meg vasárnap a Tabán moziban. A szakmai zsűri döntése alapján a díjnyertes holland film mellett a dán MGP küldetés (The Contest), valamint a német A menedék (Ostwind) című, 12 és 14 év közötti korosztálynak szóló alkotások szálltak versenybe.

A vetítések után, a látott filmekről Lovas Balázs forgatókönyvíró, Bollók Csaba filmrendező és Csere Ágnes színész beszélgetett a fiatalokkal.
Este élő közvetítésben kapcsolták össze a szavazásban részt vevő tizenhét város közönségét a németországi Erfurtban rendezett gálaműsor helyszínével. Minden városban a gyerekek elmondták véleményüket az általuk kiválasztott legjobb filmről. Ezt követően összesítették a szavazatokat.

Andrew G. Vajna, a Magyar Nemzeti Filmalap felügyeletét is ellátó filmszakmai kormánybiztos elmondta: azért csatlakoztak a rangos eseményhez, hogy egyrészt megszólítsák és elérjék a fiatal közönséget, másrészt ösztönözzék őket abban, hogy moziba járjanak. A kritikus látásmód pedig segíti a fiatal generációt abban, hogy tudatos filmfogyasztókká váljanak - tette hozzá.
2014. május 6., hétfő

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Amikor az orvos egyben filozófus is volt

Habár a filozófusok, a bölcsesség szeretői minden korban kevesen vannak, a filozófiának léteznek sűrűsödési időszakai. Ilyen koncentrált periódus volt az ókori görög (athéni) civilizáció aranykora. A medicina értékrendjét, metafizikáját (az aktív eutanázia és a magzatelhajtás tilalmát, „a beteg java a legfőbb törvény” -t) az aszklépioszi hagyomány alapján kinyilatkoztató, s az empirikusan vizsgálható fizikai hatóokról szóló kórtani elméletét (humorálpatológia) úgyszintén megteremtő Hippokratész kilenc évvel volt fiatalabb Szókratésznél, s amikor meghalt, Platón már az ötvenedik életévébe lépett.

Gondolat

Böjt az áttörésért

Ma már kevés ellenállásba ütközik az a feltételezés, mely szoros kapcsolatot lát a táplálkozás és az egészségi állapot között.

Gondolat

A jó halál testvérei

Épp négyszáz éve, 1614. júliusában halt meg Lellissi szent Kamilló katolikus pap és rendalapító, aki az ápolók és ápolónők védőszentje lett.