Hírvilág

Új módszer a saját szövetet támadó T-sejtek kiszűrésére

2011. AUGUSZTUS 15.

Az autoreaktív, vagyis a szervezet saját szöveteit támadó T-sejteknek központi szerepe van egyes autoimmun betegségek, pl. a sclerosis multiplex kialakulásában. A Scripps Research Institue kutatói olyan módszert fejlesztettek ki, amellyel egyidejűleg lehet azonosítani az autoreaktív T-sejteket és ezek lehetséges inhibitorait.

A Chemistry & Biology c. lapban közölt kísérletsorozatban a sclerosis multiplex állatkísérletes modelljét használták: egy olyan tengerimalac-törzset, amelyben immunizálással autoimmun encephalomyelitis idézhető elő. Az immunizálást egy myelinfehérjével, az MBP Ac1-11-gyel végezték, amelynek hatására az állatokban felszaporodtak és aktiválódtak a myelinfehérjét felismerő, CD4+ T-sejtek. Ezeket a sejteket - amelyek aktivációja a sclerosis multiplexhez nagyon hasonló tüneteket idéz elő az állatokban - egy rendkívül szellemes módszerrel izolálták.

A T-sejtek "kifogására" szolgáló antigénként a kutatók szintetikus peptidszármazékokat (peptidoidokat) alkalmaztak. Többszázezer különböző peptidoidot állítottak elő, amelyeket mikroszkopikus üveggyöngyök felszínére rögzítettek (minden gyöngyhöz csak egyfélét). Az immunizált állatok CD4+ T-sejtjeit piros, míg a kontroll állatokéit zöld színanyaggal jelölték, a piros és zöld sejteket 1:1 arányban összekeverték, majd a keveréket együtt inkubálták a gyöngyök hordozta peptidoid-"könyvtárral".

A keverékben jelenlévő többmillió féle T-sejt más-más affinitással kötődött a különböző peptidoidokat hordozó gyöngyökhöz. A kutatókat csak egyféle gyöngy érdekelte: azok, amelyekhez kizárólag piros sejtek kötődtek. A kizárólagosság ugyanis azt jelentette, hogy az adott gyöngyhöz kötődő sejtpopuláció csakis a piros (az immunizált állatokból származó) sejtek között található - az egyetlen ilyen sejttípus pedig a myelinspecifikus T-sejtek populációja volt, hiszen az összes többi CD4+ T-sejtpopuláció a kezelt és a kontroll állatokban hasonló volt.

A kutatást vezető Thomas Kodadek szerint - akit 2006-ban a National Institutes of Health különlegesen kreatív kutatók számára létrehozott Pioneer díjával is kitüntettek -, a módszer legnagyobb előnye, hogy nem kell hozzá ismerni a betegség kialakulásáért felelős antigént. Az autoimmun betegségekkel kapcsolatos korábbi kutatások célja általában az volt, hogy megtalálják ezeket az antigéneket, ami rendkívül nehéz feladat - részben ennek is köszönhető, hogy az elmúlt évtizedekben e téren nem sikerült jelentős áttörést elérni.

Az új módszer új utat nyithat az autoimmun betegségek terápiájának kidolgozása felé. Azok a molekulák, amelyek csak az autoreaktív T-sejtekhez kötődnek, az idegen antigéneket felismerő T-sejtekhez nem, olyan új gyógyszerek alapjául szolgálhatnak, amelyekkel célzottan gátolni lehetne az autoreaktív sejteket, az immunrendszer normális funkcióinak megzavarása nélkül. Az autoimmun betegségek kezelésére jelenleg használt gyógyszerek szinte kivétel nélkül vagy tüneti kezelésre szolgálnak, vagy nem szelektíven moderálják az immunrendszert, ami komoly mellékhatásokat okozhat.

Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Víg Julianna

Forrás: Chem. Biol. 2009;16(11):1133-1139

Kapcsolódó anyagok: LAM 2009;19(08-09):473-479


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.