Hírvilág

Buddha meggyógyítja a köszvényt?

2012. SZEPTEMBER 17.

Ha meg nem is gyógyítja, de a húgysavszint csökkentésével jelentősen enyhítheti a panaszokat egyszerű módon, kézrátétellel.
A Buddha keze citrom (Citrus medica Digitata) Indiában őshonos citrusféle. Rokonaitól eltérően nem közel gömb alakú, hanem a gerezdek külön fejlődnek, mindegyiket külön borítja az illóolajokban gazdag héj. A gyümölcs nagy, akár fél kg-os is lehet, a különálló gerezdek miatt emberi kézre emlékeztet, innen kapta a nevét. Leve gyakorlatilag nincs, illatos héjából azonban lényegesen több illóolaj nyerhető ki, mint az ismert citrusfélékből. Európában nem terjedt el, mert nagyon érzékeny, sem a túlöntözést, sem a hőmérséklet ingadozását nem viseli el. Olaját régóta használják gyógyászati célokra.Az egyik híres beteg, aki olajától remélte panaszai enyhülését, volt Piero de’Medici (1416–1469), aki Piero il Gottoso (a Köszvényes) néven vonult be a történelembe. Cosimo de Medici (nem a későbbi nagyherceg, hanem az ősatya, a bankár) fiaként, Lorenzo il Magnifico, a híres reneszánsz gondolkodó apjaként ismerjük. Ő magának csak 5 év adatott Firenze élén.


Piero de’ Medici Benozzo Gozzoli freskójánA családban többen szenvedtek köszvényben, de őt különösen súlyosan érintette a betegség. Tünetei enyhítésére tanácsolták neki, hogy minden nap fogyasszon el néhány cseppet a Buddha keze citrom olajából articsóka nedvében elkeverve. A gyógyszer biztosítására hozatott magának Ázsiából ebből a különleges citrusféléből. Ő volt az első a Medicik közül, aki citruskertet telepíttetett a háza mellé. Ezt a hagyományt aztán az utódok is követték, ma is látható a Palazzo Medici-Riccardi citromfákkal beültetett udvara és a Palazzo Pitti kertjében, a Giardini Boboliban a citromfák nevelésére és teleltetésére szolgáló épület, a Limonaia, ahol ma is sokféle citrusfélét gondoznak.
Élete utolsó éveiben a betegsége nagyon elhatalmasodott rajta, ellenzéke azt gondolta, hogy a szenvedések a szellemét is kikezdték és meggyengült. Talán a Buddha keze citrom olaja is segített abban, hogy meglepő eréllyel vissza tudta verni az őt ért támadásokat fia, Lorenzo támogatásával. Az ellenségei visszavonultak, Firenze utcáin megszűntek az ellenzéke által keltett zavargások. Bár ő maga rövid ideig állt a város élén, mégis fontos kapcsot jelent a két nagy formátumú személyiség, Cosimo és Lorenzo de’Medici között.
A citrusfélékről azóta bebizonyosodott, hogy rendszeres fogyasztásukkal csökkenthető a vérben a koleszterin és a húgysav szintje, tehát mai tudásunk szerint is jót tesznek az egészségnek.

Lipták Judit
eLitMed
2012.09.16.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

Buddhizmus a hazai gyakorló szempontjából

BRYS Zoltán

Gánti Bence a buddhizmus rendkívül szerteágazó, sokszor ellentmondásos bölcseletének és gyakorlatainak bemutatására vállalkozik új kötetében. Aktuális téma, hiszen hazánkban is több buddhista iskola működik, és a reneszánszát élő New Age mozgalom is részben a hinajána, a tibeti és a zen buddhista hagyományokból táplálkozik.

Gondolat

Celestina hírhedt kerítőnő és prostituált A szembetegségek képzőművészeti ábrázolása

RÁCZ Péter, TARJÁN Péter

A különböző testi fogyatékosságok és testi szenvedések művészi ábrázolásával gyakran találkozunk a képzőművészetben.

Gondolat

Igen kevés a klinikai gyógyszerész – Interjú dr. Botz Lajossal

A kórházban kezelt betegek gyógyszeres terápiájának minden történését és a megfigyeléseket, annak minden lépésénél dokumentálni kell, a gyógyszerészeti szakmaiság követelményeinek megfelelően. Sok olyan tényező van, amit még a hazai lehetőségek mellett is illenék nagyobb szakmaisággal követni. Ezekkel lenne biztosítható a gyógyszerelés által elérhető optimum, megelőzhetők lennének a nem kívánt gyógyszerhatások és kölcsönhatások, a betegkövetés, a tényleges gyógyszerköltségek, a terápia eredményességének meghatározása, végezhető betegtanácsadás, a költséghatékonyság biztosítása. Eddig ezek rendszerszerűen nem álltak össze. Ebbe az irányba kell továbblépnünk – mondta dr. Botz Lajos a szakkollégium kórházi klinikai gyógyszerészet vezetője.

Gondolat

Húsvét: nyulak és a Feltámadás

A nyúl szimbolikája