Hírvilág

Testtömegcsökkentő műtétek – Melyik a jobb?

2011. AUGUSZTUS 15.

A kórosan elhízott, konzervatív módon nem kezelhető betegek esetében végzett, egyre népszerűbb testtömegcsökkentő műtétek lényege a gyomor térfogatának csökkentése, ami teltségérzetet okoz már igen kevés étel elfogyasztása után, így „kikényszerítve” a kalóriabevitel csökkentését.

A két leggyakoribb ilyen műtét a Roux-en-Y gyomorbypass-műtét, amelynek során a gyomor nagy részét eltávolítják, valamint a gyomor beszűkítése egy állítható szorosságú szalag beültetésével.

Mindkét beavatkozás hatásos, tehát általában komoly mértékű fogyást eredményez, de egyik esetében sem ritkák az esetenként súlyos szövődmények. Eddig a két beavatkozást főleg megfigyeléses vizsgálatokban hasonlították össze. Most egy kaliforniai kutatócsoport véletlen besorolásos vizsgálatot végzett 197 beteg részvételével, amely állításuk szerint eddig a legnagyobb esetszám a két műtétet összehasonlító véletlen besorolásos vizsgálatok között. A bevont betegek testtömegindexe 35–60 kg/m2 volt (átlagosan 47 kg/m2).

Egyik csoportban sem történt halálos vagy életveszélyes szövődmény a műtét utáni három hónapban. Súlyos szövődmények gyakrabban következtek be a bypassműtét, mint a szalagos gyomorszűkítés után, mind a műtét utáni 30 napban (6%, illetve 2%), mind a későbbiekben (26%, illetve 12%). A gyomorbypassműtét után a súlyos korai szövődmények többsége primer bélelzáródás volt, a késői szövődmények többségét pedig az anastomosis szűkülete képezte.

A bypassműtéttel kezelt betegek többet fogytak: négy év alatt a testtömegtöbbletük átlagosan 68%-át sikerült leadniuk, míg a szalagos szűkítéssel kezelt betegek a súlytöbblet 45%-ától szabadultak meg. A szalagos műtéttel kezelt betegek 17%-ában minősítették sikertelennek a kezelést, ami a szerzők definíciója szerint a testtömegfelesleg <20%-os csökkenését jelenti. A bypassműtéttel kezelt betegek mindegyikében sikeresnek minősült a beavatkozás.

Nem meglepő a szövődmények nagyobb gyakorisága (a betegek majdnem egyharmada szenvedett súlyos szövődményt) a bypassműtét után, amely igencsak invazív beavatkozás a gyomorszűkítő szalag behelyezéséhez képest. A vizsgálat szerzői mindenesetre arra a következtetésre jutottak, hogy mindkét beavatkozás hatásos és viszonylag biztonságos.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: Ann Surg 2009 Oct; 250:631.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Enyhe-középsúlyos depresszióban hatástalanok az antidepresszánsok

Az akut major depressziós betegek többségében nem hatásosabbak az antidepresszívumok, mint a placebo - állapították meg egy gondos statisztikai módszerekkel végzett metaanalízisben. Csak az igen súlyos állapotú betegek esetében érhető el klinikailag számottevő javulás.

Hírvilág

Fejtraumát szenvedett gyermekek: Kell-e CT-vizsgálat?

Megbízható döntési szabályrendszert dolgoztak ki észak-amerikai kutatók a koponyatraumát szenvedett gyermekek esetében a CT-vizsgálat szükségességére…

Hírvilág

Diabetes és bőrműtét

Bőrműtét után a cukorbetegek csoportjában nagyobb volt a sebfertőzések kockázata, a többi, sebgyógyulással kapcsolatos szövődmény azonban nem fordult elő gyakrabban.

Hírvilág

A magas vérnyomás világnapja

Május 17. a magas vérnyomás világnapja a Hipertónia Világszervezet kezdeményezésére.

Hírvilág

Influenza: sztatinokkal elkerülhető a halálos szövődmény?

Jelentősen csökkentették a halálozás kockázatát a szezonális influenza miatt kórházba kerülteknél a sztatinok .