Hírvilág

Boldog a locked in-szindrómában szenvedő betegek többsége

2011. AUGUSZTUS 15.


Sok locked in-szindrómában szenvedő beteg, aki teljesen lebénult, de tudatánál van, azt jelzi, hogy boldog számoltak be róla európai orvosok.


A kutatók a Locked in-szindrómások Francia Társasága 168 tagjának kórtörténetét, érzelmi állapotát és életminőségét vizsgálták úgy, hogy a válaszokat a betegek ápolói jegyezték le. Az összes válaszadó 72 százaléka jelezte azt, hogy boldog, 28 százalék pedig azt, hogy boldogtalan. Négy százalék jelezte azt, hogy az öngyilkosságot választaná.

A boldogtalanságról beszámoló betegek közül sokan még csak alig egy éve szenvedtek locked in-szindrómában, szorongási rohamok kínozták őket, és a társasági illetve szabadidős tevékenységek során szenvedtek a mozgásképtelenségtől.

A kutatók ugyanakkor elismerik, hogy az eredményeket torzíthatja a válaszadás alacsony aránya. A 168 személy közül csupán 91 páciens adott választ, ezek közül pedig 26 kérdőíven hiányoztak az információk az életminőséggel kapcsolatos válaszok, tehát összesen 65 teljes értékű kérdőív született.

A szerzők ellenére úgy vélik, hogy az eredmények hatással lehetnek az Európában folyó heves vita alakulására azzal kapcsolatban, vajon a locked in-szindrómában szenvedő betegek számára engedélyezhető-e az asszisztált öngyilkosság azon az alapon, hogy életük elviselhetetlen.

A locked in-szindróma az az állapot, amikor a beteg teljesen tudatánál van, de a gerincvelő sérülése miatt a szemmozgáson vagy pislogáson kívül képtelen a mozgásra és a kommunikációra. Egyes esetekben előfordul, hogy a beszéd, a fej, az ujj vagy a lábfej mozgásának szabályozása helyreáll. A locked in-szindrómában szenvedő betegek 80 százaléka 10 évig is túlél, néhányan pedig évtizedekig is elélnek.

„Adataink azt mutatják, bármilyen szörnyű is a testi fogyatékosság és a lelki gyötrelem a beteg számára a betegség akut szakaszában, az optimális életfenntartó ellátás és a revalidáció jelentős hosszú távú előnyökkel járhat” – áll a tanulmányban. „Úgy véljük, hogy a betegséggel a közelmúltban sújtott betegeket tájékoztatni kellene arról, hogy megfelelő kezeléssel jó esélyük van arra, hogy visszanyerjék boldogságukat.”
A szakértők szerint az asszisztált öngyilkosságra irányuló kérés csak akkor lehet érvényes, amikor a beteg lehetőséget kapott arra, hogy a szubjektív jólét állandó állapotába kerüljön.

A belga Liege Egyetem neurológus professzora, Steven Laureys vezetésével készült tanulmány a BMJ online kiadásában jelent meg.

A válaszadó 91 beteg kétharmada együtt él partnerével saját otthonában, 70 százalékuk pedig vallásos.


Forrás: Medipress


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.