Hírvilág

Lokalizált prosztatarák: felesleges a kezelés?

2011. AUGUSZTUS 15.

A lokalizált prosztatarákban szenvedő idős férfiak esetében, akiknél a várható túlélés 10 évnél rövidebb, elegendő a megfigyelés, derül ki a Journal of the American Medical Association-ben közölt vizsgálatból. Az erélyes, kuratív kezelés fenntartható a differenciálatlan szövettani képű daganatban szenvedők számára.

A prosztataspecifikus antigén (PSA) szűrésének korszakában egyre több prosztatarákot diagnosztizálnak, és kétségek merültek fel a klinikailag jelentéktelen daganatok erélyes kezelésével kapcsolatban. A lokalizált betegség konzervatív kezelése mellett érvelők a prosztatarák becsült 17%-os élettartam-kockázata és a prosztatarákos halálozás 3%-os kockázata közötti aránytalanságra hivatkoznak (SEER Cancer Statistics Review, 1975-2004, National Cancer Institute, Bethesda, MD, USA.).

Új vizsgálatokra van azonban szükség a konzervatív kezeléssel kapcsolatban, mivel az erre a megközelítésre vonatkozó adatokat nagyrészt még a PSA-szűrés széleskörű alkalmazása előtt gyűjtötték.

A konzervatív kezelés hatásainak tisztázására amerikai szerzők 14 516 férfi prognózisát vizsgálták, akikben lokalizált (T1 vagy T2 stádiumú) prosztatarákot diagnosztizáltak 1992 és 2002 között (tehát a PSA-szűrés elterjedése után). A betegek kezdetben nem részesültek kuratív terápiában (prostatectomiában vagy sugárkezelésben). A diagnózis idején a betegek átlagéletkora 78 év volt, a daganatok 31%-át szűréssel mutatták ki.

A tumorokat a Gleason-pontszám alapján jól, közepesen, illetve rosszul differenciált csoportokba sorolták. Ezekben a csoportokban 8,3%-nak, 9,1%-nak, illetve 25,6%-nak adódott a prosztatarák miatti tízéves halálozás aránya, míg a más okokból bekövetkező tízéves halálozás aránya 59,8%, 57,2%, illetve 56,5% volt a medián 8,3 éves követés során. A férfiak körülbelül 60–83%-a részesült androgéndeprivációs terápiában az elkövetkező tíz évben. Kevesebb, mint 2%-uk kapott kemoterápiát és kevesebb, mint 1%-uk esetében végeztek gerincműtétet vagy sugárkezelést áttét miatt.

A prosztatarák miatti és a más okból bekövetkezett halálozás arányának különbsége azt mutatja, hogy helyes megközelítés lehet a lokalizált prosztatarák konzervatív kezelése olyan idősebb férfiak esetében, akik várható túlélése <10 év. Ebben a vizsgálatban a konzervatívan kezelt prosztatarák miatti tízéves halálozás körülbelül 6%-nak adódott a 65–74 éves, közepesen differenciált betegségben szenvedő férfiak csoportjában, míg a PSA-szűrés elterjedése előtti, hasonló betegcsoportokban ez az arány 15–23% volt.

Számos tényező hozzájárulhatott a jobb túlélési arányokhoz, például a daganat korábbi kimutatása, a betegség túldiagnosztizálása a PSA-vizsgálat eredményeképpen, valamint a jobb egészségügyi ellátás. Mivel ma már bizonyítottan kedvezően alakul a mérsékelten differenciált prosztatarákban szenvedő férfiak túlélési aránya, az agresszívabb, kuratív célú kezelés fenntartható a differenciálatlan szövettani képet mutató daganatban szenvedők számára.

Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: JAMA 2009 Sep 16; 302:1202.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Nyitott foramen ovale mellékleletként: Zárjam vagy ne zárjam?

A gyakori tünetmentes nyitott foramen ovale gyakran szívműtét közben derül ki. Ilyenkor a zárása a paradox embolia és a stroke prevencióját szolgálja vagy a szívsebész túlbuzgóságának a kiélését?

Egészségpolitika

A háziorvosok kompetenciája túlmutat a receptek, beutalók felírásán

Fejfájás, alvászavar, húgyúti fertőzés, csontritkulás, reumatológiai bántalom, bőrgyógyászati problémák? Sokszor eszünkbe se jutna, hogy ne beutalót kérjünk, hanem a háziorvosunk is segíthet. Pedig problémáink nagy része orvosolható már az alapellátásban, nincs szükség a hosszú várakozásra a különböző szakrendeléseken. Az Oktató Családorvosok Magyarországi Kollégiuma arra hívja fel mind a páciensek, mind a kollégák figyelmét, hogy a panaszok jelentős része alapszinten is kiszűrhető, többségük akár orvosolható is.

Hírvilág

A prostatarák antiandrogén kezelése növeli a halálozást?

Az androgéndeprivációs terápia csak a coronariabetegségek körében növelte a halálozást

Klinikum

H1N1 - Félelem és reszketés

A "The Washington Post" szerint a járványtól érzett félelem járványa terjed.

Hírvilág

Prosztatarákos betegeikért futották körbe a Balatont az orvosok

A prosztatarákos betegeknek erőt adó, mozgásra ösztönző kisfilm készült arról, hogyan futották körbe a Balatont az őket kezelő szakorvosok.