Hírvilág

Biztató eredményeket mutat az új AIDS elleni oltóanyag

2011. AUGUSZTUS 15.


Olyan AIDS elleni oltóanyagot fejlesztettek ki spanyol orvosok, amely a betegek többségében jelentősen csökkenti a vírusszámot. A szakértők ugyanakkor hozzátették, ez még nem tekinthető gyógymódnak.

A barcelonai kórház kísérletében huszonnégy AIDS beteg vett részt, és 24 hét után a többségükben a vírusszint jelentős csökkenését mutatták ki.

„Némelyikükben a csökkenés rendkívül jelentős mértékű volt, de egyik esetben sem szűnt meg teljesen a vírusteher” – áll a kórház közleményében. „Ennek ellenére óriási lépésről van szó a korábbi próbálkozásokhoz viszonyítva, melyek során hasonló vakcinával a kezelt páciensek csupán 30 százalékában mutattak ki reakciót. Korábban egyetlen terápiás oltóanyag sem ért el ilyen magas szintű reakciót, mint a mostani kísérletben.”

Az oltóanyagot mindegyik betegnél személyre szabták, mert a páciens saját dendritikus sejtjeiből állították el, abból a speciális sejtből, amely kulcsfontosságú az immunrendszer szabályozásában. Három adagban adták be kéthetes időközönként.
A kutatók azt remélik, olyan AIDS elleni terápiás oltóanyagot tudnak kifejleszteni, amely csökkenti a retrovírus elleni kezelések szükségességét, amelyek meglehetősen drágák, mivel naponta kell alkalmazni.

A klinikai kísérlet eredményeit a Journal of Infectious Diseases szaklapban tették közzé.
Jelenleg folyik egy újabb klinikai kísérlet, amely együttesen vizsgálja a vakcinát és a retrovírus elleni gyógyszereket, hogy még tovább javíthassák az eredményeket.
A UNAIDS becslései szerint 33,3 millió HIV fertőzött él világszerte. A járvány az 1980-as években történt felbukkanása óta több mint 60 millióan fertőződtek az AIDS betegséget okozó vírussal, és közel 30 millióan haltak meg a HIV vírussal összefüggő okokból.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Hatásos HIV- vakcina!AIDS vakcina: biztató felfedezés


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.