Hírvilág

Biszfenol A Kardio-, hepato- és pankreatotoxicitás vagy vaklárma?

2011. AUGUSZTUS 15.

A biszfenol A megtalálható például cumisüvegekhez használt műanyagokban vagy a konzerves dobozok belsejének polikarbonát-bevonatában. Feltételezhető, hogy az iparosodott országok majdnem minden lakójának szervezetében megtalálható ez a vegyület. Annyit eddig is tudtunk, hogy kötődik a humán ösztrogénreceptorokhoz, de a további hatásaira legfeljebb gyanakodni lehetett.

Most az amerikai National Health and Nutrition Examination felmérésben 1500 felnőtt vizeletében mérték többek között a biszfenol A koncentrációját, és ezt összehasonlították a betegek által szolgáltatott, az orvos által diagnosztizált krónikus betegségek fennállására vonatkozó adatokkal. A biszfenol A vizeletszintje és a cardiovascularis betegségek, illetve a diabetes fennállása között erősen szignifikáns (p<0,001) összefüggést találtak: a vizeletkoncentráció egy szórásnyinak megfelelő emelkedése majdnem másfélszeresére növelte az említett betegségek kockázatát. A biszfenol A vizeletszintje továbbá összefüggésben állt a gamma-glutamil-transzferáz és az alkalikus foszfatáz májenzimek szérumszintjével is.

Az eredmények nem hatották meg az európai hatóságokat, sem az Amerikai Egyesült Államok gyógyszer- és élelmiszerügyi hatóságát (FDA), utóbbi október 28-án a következőket nyilatkozta: „A fogyasztóknak tudniuk kell, hogy az összes rendelkezésre álló bizonyíték alapján (…) a biszfenol A-expozíció nem jelent közvetlen egészségi kockázatot az általános lakosság számára, beleértve a gyermekeket és a csecsemőket.” Akiket ez sem nyugtat meg, azoknak azt javasolják, hogy csecsemőiknek üvegedénybe csomagolt vagy por formában kiszerelt tápszert vásároljanak, de a legjobb, ha szoptatják őket.

A nem prospektív vizsgálatokban eredendően lehetetlen oksági összefüggést megállapítani, így itt sem bizonyítható, hogy a biszfenol A okozná az említett betegségeket. Kézenfekvő zavaró tényező lehet például az, hogy az inkább (műanyag edénybe vagy konzervdobozba csomagolt) kész- és félkész ételeket fogyasztó személyek étrendjében ugyancsak nagyobb mennyiségben szerepelnek a cardiovascularis betegségek és a diabetes szempontjából veszélyes ételek.

Forrás: Am J Public Health 2008 Aug; 98:1372.

Kapcsolódó anyagok:
Az FDA állásfoglalása (2008. október 28.)

Szemlézte: eLitMed.hu, dr.Kern Dávid

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.