Hírvilág

Intracranialis aneurysmák preventív kezelése

2011. AUGUSZTUS 15.

Az intracranialis aneurysmák preventív kezelésével kapcsolatban bőséges adatokat szolgáltatott az International Study of Unruptured Intracranial Aneurysms (ISUIA; Lancet 2003; 362:103-110.), azonban így is vitatottak a nem rupturált aneurysmák kezelésének a feltételei műtéti kapocsbehelyezéssel, illetve endovascularis spirál behelyezésével.

Egy új vizsgálat szerzői az ISUIA és más, újabb vizsgálatok adatai alapján modellezték e két kezelésmód költséghatékonyságát összehasonlítva a kezelés mellőzésével. Kiszámították mindkét megoldás árát minőség szerint korrigált életévenként (quality-adjusted life-years; QALY) 50, illetve 70 éves férfiak és nők esetében, a ruptura várható kockázata (évente 0,3% és 3,5% között) függvényében.

A beavatkozások költséghatékonysága nagy mértékben függött az életkortól és az aneurysma rupturájának a kockázatától. Az 50 éves betegek csoportjában mindkét módszert költséghatékonynak találták bármely vizsgált rupturakockázat esetében, azonban 70 éves korban csak akkor minősültek költséghatékonynak a bevatkozások, ha a ruptura kockázata meghaladta az 1%-ot a férfiak esetében, illetve a 0,5%-ot a nők esetében.

A vizsgálat eredményei azért fontosak, mert a számításokban figyelembe vettek több olyan tényezőt, amelyek a korábbi, az aneurysmák kezelésének költséghatékonyságával foglalkozó elemzésekben nem szerepeltek. Ilyen tényező például a beteg tudomása a nem kezelt aneurysmájáról, az endovascularis beavatkozás ismétlésének költségei, valamint az aneurysmák kiújulásának vagy újonnan képződésének, illetve ezek rupturájának a kockázata.

Az eredmények szenzitivitási elemzéséből kiderült, hogy lényeges tényező mind a beteg tudomása a nem kezelt aneurysmájáról, mind a kezelés által esetlegesen okozott rokkantság – ami felhívja a figyelmet a beteg bevonására a kezelési döntés meghozatalába.

Nem szabad azonban megfeledkeznünk arról, hogy metaanalízisről van szó, és nem prospektív, véletlen besorolásos vizsgálatról. Nem állítható biztonsággal, hogy ténylegesen mekkora jelentőséggel bírnak a különböző figyelembe vett tényezők (például a beteg véleménye a kezelésről, az aneurysma méretének és elhelyezkedésének a hatása a ruptura kockázatára és a kezelés kimenetelére, vagy a nem teljesen sikeres endovascularis beavatkozás utáni ismételt vérzés kockázata). Mindezeket a kéréseket további vizsgálatokban kell tisztázni.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás:

Neurology 2009 Jul 28; 73:258.

Neurology 2009 Jul 28; 73:254.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Költséghatékonyságban mérhető adatok

Csak az információkat megfelelően használó szolgáltatók maradhatnak meg az egészségügyben

Hírvilág

Dyspepsia – Step-down vagy step-up?

Költséghatékonyabb a dyspepsiás betegek „step-up” kezelési protokollja – kezdetben gyengébb hatású, de olcsó szerek, majd esetleg később erősebb szerek alkalmazása.

Hírvilág

Napvédő krémek, bőrrák és költséghatékonyság

Az UV-szűrős krémek megérik az árukat, ha azt a bőrdaganatok kezelési költségeivel állítjuk szembe – legalábbis Ausztráliában.