Hírvilág

HELP 2.0 HELP kampány a fiatalokért – a fiatalokkal

2011. AUGUSZTUS 15.

Sajtóközlemény

Az Európai Bizottság 2005-ben indította el a HELP – A dohányfüstmentes életért programját azzal a célkitűzéssel, hogy segít a dohányzásról való leszoktatásban, valamint a rászokás megakadályozásában és nem utolsó sorban felhívja az európaiak figyelmét a passzív dohányzás veszélyeire. A célok az elmúlt öt évben mit sem változtak, az eszközök azonban a technika és a trendek változását követve a célcsoport mindennapjaihoz és szokásaihoz igazodtak.

2009-től a HELP programot népszerűsítő platformok - a TV reklámoktól kezdve, az internetes hirdetéseken keresztül a kampány új weboldaláig – kiválasztásánál az interaktivitás és a fiatalok bevonása került a középpontba. Ezért idén a kampány minden egyes elemében azok a leszokást segítő tippek állnak a középpontban, amelyekkel a HELP célcsoportját alkotó fiatalok egymásnak segítenek a káros szenvedély leküzdésében. A tévéreklámok és a bannerek meghökkentő tanácsokkal lepik meg a szokásaikba feledkezett nézőket és az interneten szörfözőket, de egyúttal arra is felhívják a figyelmet, hogy valódi tippeket és ötleteket a HELP honlapján találnak. Az oldalon bárki adhat ötleteket arra, hogyan lehet letenni a cigit, és elmesélheti a saját küzdelmének tapasztalatait is, hogy ezzel is erősítse azokat, akik éppen most készülnek erre.

HELP 2.0

A HELP honlapjára látogatók 2009-től már nem csak szakemberektől kérhetnek segítséget, hanem sorstársaik személyes történeteiből is erőt meríthetnek. Ugyanis saját leszokásának történetét, vagy leszokást segítő tippjét bárki feltöltheti a HELP honlapjára, vagy videóra rögzítheti a HELP rendezvényein. A honlapra a tippek főként olyan fiataloktól érkeznek, akinek már sikerült leszokniuk a dohányzásról. Az egyik leggyakrabban emlegetett érv a leszokás mellett, hogy pénzt spórolhatunk meg, ha felhagyunk a dohányzással. Sokan említik azt is, ha füstmentes életet élünk, sokkal jobb lesz a közérzetünk. Ezen kívül az ötletekből az is kiderül, hogy a fiatalok többsége csöppet sem tartja menő dolognak a cigizést.

HELPISODES

Fiatal művészek készítették a program HELPISODES című rajzfilmjét is. A kifejezetten webre készített sorozat úgy szól a fiatalokhoz és mutat rá a dohányzás veszélyeire, hogy közben szórakoztat is. Az olykor meghökkentő és humoros sorozat készítői arra törekedtek, hogy a fiatalokhoz a saját nyelvükön szóljanak, amelyet értenek, és ami tetszik is nekik. A mini site népszerűsítésében a hagyományos reklámeszközökön kívül a közösségi oldalak (pl. Facebook) és videómegosztó site-ok egyre nagyobb teret nyernek.

Fotók letölthetők a következő linkről:
Fotók


HELP – A dohányfüstmentes életért

A HELP – A dohányfüstmentes életért kampány az Európai Bizottság kezdeményezésének egyik legfontosabb célja, hogy meggyőzze az embereket arról, hogy ne kezdjenek el dohányozni, valamint segítsenek a dohányosoknak a leszokásban. Ezenkívül a passzív dohányzás veszélyeire is fel kívánja hívni a figyelmet az Európai Unió 27 tagállamban. A HELP számos rendezvényt szervez munkahelyeken, forgalmas közterületeken, iskolákban, egyetemeken, ahol a felvilágosítás mellett az érdeklődők ingyen megmérethetik a szén-monoxid szintjüket.

További információért látogasson el a Help weboldalra.

Megjegyzés:

„A sajtóközleményben megjelent vélemények semmiképpen nem tekinthetők az Európai Bizottság vagy az Európai Bizottság munkatársai hivatalos állásfoglalásának.”


Forrás:
Próbakő Kommunikáció, a WorldCom nemzetközi PR-ügynökséghálózat helyi képviselője

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

H1N1 vakcina: elgondolkodtató részletek egy markáns megfogalmazásairól ismert mikrobiológus álláspontja

Orvosi körökben hisztériakeltésnek tartják a H1N1-influenza és az ellene készített védőoltás mögötti kampányt, amelynek eredményeként azt még azelőtt forgalomba hozták, hogy biztosan tudnánk...

Hírvilág

H1N1: Gyógyszerkorrupció?

Az Európa Tanács 2010 januárjában vizsgálatot indít a gyógyszergyártó cégek és a H1N1-influenza kampány kapcsolatáról.

Gondolat

Kerülj Kékbe, kerülj Képbe

A Kis Lépések Alapítvány egyedülálló Magyarországon: hosszú évek óta segíti autizmussal élő gyerekek és családjaik életét egy speciális, a tanuláson keresztül történő új viselkedésminták beépítését célzó módszerrel. Alapvető attitűdjük már a nevükben is megfogalmazódik: az egymás felé való közeledésről szól, s arról, hogy a nagy célok elérése kis lépésekkel kezdődik.

Klinikum

Klinikai vizsgálatokról

A klinikai vizsgálatok célja megtalálni a betegségek megelőzésének, diagnosztikájának vagy kezelésének megfelelő módját. A kezelést tekintve a klinikai vizsgálatok célja gyakran annak megállapítása, hogy az új kezelés hatásosabb és kevesebb mellékhatással jár, mint más, már a gyakorlatban használt eljárás. A klinikai vizsgálatokat a félig-kísérletek közé sorolják és akár több vizsgálat együttes kiértékelésére is szükség lehet az eredmények általánosításához (metaanalízis, evidence synthesis).

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és cardiovascularis kockázat – ahogyan azt a kardiológus látja - A Figyelő 2016;1

KEREKES György

A rheumatoid arthritisben (RA) szenvedő betegek esetében már az 1950-es években leírták az érelmeszesedésre való fokozott hajlamot és az ehhez társuló magas szív- és érrendszeri halálozást. Miközben az átlagpopuláció halálozási adatai az utóbbi fél évszázadban jelentősen javultak, az RA-ban mért cardiovascularis (CV) mortalitási mutatók érdemben nem változtak.