Hírvilág

Beváltja a reményeket az e-recept

2012. MÁJUS 09.A következő két évben mintegy 10 milliárd forintos uniós forrás révén jelentős fejlesztések várhatóak az elektronikus egészségügyben - nyilatkozta az egészségügyi államtitkár.

Szócska Miklós a dán EU-elnökség keretében Koppenhágában tartott, az elektronikus egészségüggyel foglalkozó "eHealth" konferenciáról beszámolva elmondta: a tanácskozáson John Dalli, az egészségügyért és fogyasztópolitikáért felelős uniós biztos bejelentette, hogy a 2014-2020-as időszak uniós költségvetésében az eHealth fejlesztések külön tételt képviselnek majd. Ebből az első fejlesztések között a távfelügyeleti rendszer kiépítése, az idősekről való gondoskodás, az emberek öngondoskodásának segítése szerepel majd.

A konferencián eszmecserét folytatott az EU egyik magas szintű tanácsadó testülete, az unió elektronikus egészségügyi stratégiáját kidolgozó eHealth munkacsoport is, amelynek - a magyar egészségügyben véghez vitt, illetve a tervezés alatt álló fejlesztések révén - Szócska Miklós is tagja. Az államtitkár elmondta: az Európai Bizottság alelnökének felkérésére megalakult munkacsoport elkészített egy tanulmányt, amely az adatok "liberalizálásáról", vagyis a betegek informálódásának segítéséről, a döntéshozatal hatékonyabbá tételéről szól.

Mint az államtitkár kiemelte: az ország képviseletében, a munkacsoport részeseként olyan nemzetközi kapcsolatokra tett szert, amelyekből mostanra hétköznapi kollegiális viszonyok alakultak ki. Ezek pedig nagyban elősegítik a magyarországi fejlesztéseket is - tette hozzá.

Példaként kiemelte, hogy az e-recept kidolgozásában az észt, a svéd és a katalán kollégák segítségére támaszkodnak. Szócska Miklós azt mondta: ezekben az országokban már bevezették az e-receptet, a rendszer pedig olyan jól működik, hogy az ottaniak már "alig emlékeznek a papír alapú vényekre".

Az államtitkár az e-recept előnyei közül kiemelte, hogy az nagyban segítheti majd a beteg együttműködését az egészségüggyel. Ugyanakkor kiemelte, ha majd egy távfelügyeleti rendszerrel követni tudják, hogy a beteg bevette-e a gyógyszerét, az egyúttal azt is jelenti, hogy a gyógyszerelhagyásból fakadó problémákat is meg tudják majd előzni. Ez különösen lényeges szempont a feledékennyé váló idős embereknél, akik ugyan kiváltják a készítményt, de esetleg elfelejtik azt bevenni - hangsúlyozta Szócska Miklós.

Egy másik tervezett, jelentős elektronikus fejlesztés azt szolgálja, hogy az eddig összegyűjtött adatokat a betegek számára is hasznossá tegyék, például könnyedén megtudhassák, hol érhető el a legközelebbi patika, vagy a rendelési időkről tájékozódhassanak.

Mint az államtitkár elmondta: az elmúlt hetekben a betegszervezeteknek is bemutatták az államtitkárság adatgyűjtései alapján készített "kapacitástérképet", az úgynevezett Katéter Mónikát. Ezen a térképen a betegszervezetek láthatták, hogy az egyes betegségekben szenvedők hol kapják meg a számukra szükséges ellátást, egyúttal a betegszervezetek saját regiszterüket máris bekacsolhatták az országos rendszerbe.
Szócska Miklós ennek kapcsán arra is kitért, hogy az intézményi ellátórendszer információit tartalmazó adatbázist hamarosan kiegészítik az egészségügyi dolgozók monitoringjának eredményeivel is. Ennek köszönhetően nemcsak azt lehet majd tudni, hogy egyes kórházakban milyen ellátást biztosítanak, hanem azt is pontosan látni lehet majd, hogy például az egyes ritka betegségekre specializálódott szakemberek az ország mely részén dolgoznak.

Az államtitkár azt mondta: az államtitkárságon belül egy külön "csapat" aktívan foglalkozik majd azzal, hogy a szakemberek és a betegek számára hasznos adatokat minél előbb mobil eszközökkel elérhetővé tegyék.MTI 2012. május 9., szerda

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

PharmaPraxis

Elavult a gyógyszertári asszisztensek oktatása

A szakmai szervezet több ízben jelezte a mindenkori kormányzat és szaktárca felé, hogy a képzést meghaladta a kor gyógyszergyártási és gyógyszertári gyakorlata, és javasolták, hogy ehhez igazítva szervezzék át az oktatást, ám a döntéshozóknál egyelőre nem sikerült eredményt elérniük.

Hírvilág

Hol a szakma?

Zacher Gábor méregtelenítésről, varázslatokról és kuruzslókról

PharmaPraxis

Klinikai gyógyszerész a hollandiai alapellátásban: négy lehetséges modell

A gyógyszert nem kiadó gyógyszerész szerepköre, felelőssége egyelőre bizonytalan. Négy eltérő modellel tipizálható megítélése ellenére jelentős szakmai konszenzus uralkodik az új típusú gyógyszerész szerepének egyes jellemzőit, valamint az alapellátási gyakorlatba való integráció pénzügyi, szervezeti és együttműködési aspektusait illetően.

Egészségpolitika

A betegadatok komplex kezelése az egészségügyi ellátás során a legnagyobb érték

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) egy olyan integrációs platform, melynek központi szolgáltatásai gyorsabbá és átláthatóbbá teszik az egészségügyi folyamatokat. A rendszer hatékony és azonnali adatcserét tesz lehetővé, melynek fontosabb céljai a betegadatok és dokumentációk cseréjének megvalósítása, illetve a különböző egészségügyi ellátók közti erőforrások (CT, MR, labor és egyéb diagnosztikák) használata.

PharmaPraxis

Megújult a tisztigyógyszerészeti rendszer

Akár 500 millió forintos bírságot is kiszabhat a Gyógyszerészeti és Élelemezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) azokra a patikákra, kórházi gyógyszertárakra, vagy a nem receptköteles termékeket forgalmazó kereskedelmi egységekre, amelyeknél súlyos hiányosságokat találnak-