Hírvilág

Betegjogok a fekvőbeteg-ellátásban

2011. AUGUSZTUS 15.

Az észak- és dél-alföldi régióban a legkedvezőbb a betegjogi helyzet hazánkban – egyebek között ezt állapítja meg az Egészségbiztosítási Felügyelet az Indikátorrendszer 2009 adatai alapján január 7-én közzétett elemzésében. A felmérés keretében az Egészségbiztosítási Felügyelet betegjogokkal kapcsolatos kérdéseire 114 intézmény 189 telephelyéről válaszoltak.

Az elemzés során a Felügyelet 13 értékelési szempontot állított elő, amelyek a panaszkezelést, a betegek tájékoztatását, gyermekek ellátása esetén az édesanya elhelyezését, illetve a cselekvőképtelen vagy korlátozottan cselekvőképes betegek ellátását térképezik fel. Mint az adatokból kiderül, a betegjogi képviselő elérhetőségét a kórházakban szinte mindenütt kihelyezték, míg panaszláda az intézmények 79%-ában található. Adatkezeléssel kapcsolatos tájékoztató az intézmények 69%-ában érhető el a betegek számára.

14 éven aluli gyermek ellátása esetén az édesanya térítés nélkül gyermeke mellett tartózkodhat az intézmények 73%-ában, a vizitek és vizsgálatok ideje alatt azonban csak az intézmények 64%-a biztosítja ugyanezt. A kórházak 60%-ában van helyi eljárásrend a cselekvőképtelen vagy korlátozottan cselekvőképes betegek ellátására, 76%-ban pedig a lehető leghamarabb próbálják értesíteni a hozzátartozót, ha személyes szabadságot korlátozó intézkedést rendelnek el.

Szemlézte: eLitMed.hu, Köbli Anikó

Forrás: Egészségbiztosítási Felügyelet

Kapcsolódó anyagok: A betegjogokról a LAM-klubban

KULCSSZAVAK

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Oltani vagy nem oltani?

Újabb kötelező védőoltás a listán – Lesz aki ellne érvel?

Hírvilág

Gyakorlatias betegjogvédelem

Az OBDK fennállásának első évfordulóján dr. Novák Krisztinát kérdeztük

Hírvilág

A beteget nem lehet kihagyni a döntésekből

A hazai gyakorlatban a betegek többsége tájékozatlanul egyezik bele a gyógyszeres, invazív, vagy non-invazív terápiákba. Ez mindaddig nem okoz problémát, amíg a kezelés eredménye a beteg elvárásainak is megfelel, igaz, a hazai, igen rossz compliance és adherencia adatok is arra mutatnak, hogy az orvosi gyakorlatban nem valósul meg a tájékozott beleegyezés.

Hírvilág

Mit kérdezhet az iskolaorvos?

Csak szülői engedéllyel faggathatók a kiskorúak

Hírvilág

Új társadalmi szerződés szükséges A betegjogokról a LAM-Klubban

KÖBLI Anikó

Szemléletváltás nemigen történt az elmúlt tizenkét évben, pedig törvény garantálja a betegek jogait.