Hírvilág

Betegágy melletti döntések elemzése

2013. ÁPRILIS 17.

A LAM (Lege Artis Medicinae) múlt évi számaiban érdeklődést és visszhangot váltott ki egy sorozat, amely a mindennapi betegellátás során felmerülő diagnosztikai és terápiás döntések tudományos elemzésébe vezette be az olvasókat. A sorozat szerzője a témakör oktatója itthon és külföldön, a szükséges ismereteket rotterdami kurzusokon és tudományos programokban szerezte.

A téma aktualitását az adja, hogy ma a bizonyítékokon alapuló orvoslás korszakát éljük, és ezért a gyakorló orvosnak is tudnia kell, esetleg tudományosan indokolni is, hogy milyen vizsgálati módszereknek és leleteknek milyen jelentőséget tulajdonít, illetve a választott terápia mennyire szolgálja a kórállapot optimális kimenetelét, vagyis mi a kezelés prognózisa. Ma már ez a megközelítés külön diszciplína (clinical decision analysis), Az elemzés matematikai modelleket és függvényeket alkalmaz, a felmerülő diagnosztikai vagy terápiás változók pedig vagy nagy klinikai vizsgálatokon vagy metaanalízisek adatain alapulnak.

A szerző eredeti módon próbálja segíteni a szokatlan tárgykör megértését, úgynevezett. szókratészi dialógus formáját választja. Egy gyakorló orvos – Doktorász - és egy - Epidész beszélget klinikai esetekről és jelenségekről, és ennek során vezeti be a tudós a gyógyítót, lépésről lépésre a döntések modern elemzésének egy-egy kérdésébe. A könyv hét témakört jár körül, mindegyikben a párbeszéd egy-egy módszert, illetve modellt jár körül, mindegyik fejezet végén van egy pontokba szedett, praktikus elméleti összefoglalás és van egy klinikai feladat, amelynek megoldási folyamatát és eredményét a kötet végén megtalálja az olvasó. A szerző lábjegyzetekben utal a releváns közleményekre, rendszerint az utóbbi évek publikációiból, vagy a téma korábbi, de meghatározónak tekinthető közleményeiből.

A párbeszédes forma jó technika arra, hogy az olvasó gondolkodását serkentse, hiszen a tipikus félreértések, ellenvetések megfogalmazhatók, a nehezebb dolgokat van lehetőség körüljárni, kifejteni. Mindkét szereplő szimpatikus, évfolyamtársak és barátok beszélgetnek egymással (megtudjuk, Epidész vérnyomását Doktorász tartja rendben) , az elfoglalt gyakorló orvos tiszteli a tudóst, de nehézséget okoz neki a tapasztalat és a rutin beidegzett sémáinak felülvizsgálata, nem is nagyon hisz az új szemlélet hasznában, a tudományos ember viszont nagy türelemmel, mondhatni, empátiával magyarázza el a szükséges alapismereteket, fogalmakat, a gyakran előkerülő függvényeket és matematikai képleteket. Meggyőzően érvel amellett, hogy ezek az új fogalmak elsajátíthatók és fontos tényezőket ragadnak meg, és az általában gondolati munkát, esetenként szakirodalmi keresést is igénylő elemzési módszertan kivitelezhető és előnyös a klinikai tevékenységekben.

A kötetben olyan fogalmak kerülnek elő a diagnózis kapcsán, mint a specificitás és szenzitivitás, a diszkriminatív képesség, a terápia vetületében pedig a kezelési küszöb, a kalibráció vagy az időalku. Természetesen a valószínűség vagy az esély többféle változatban és szinten illetve minőségben nyer meghatározást. A szerzőt képviselő Epidész világossá teszi, hogy a várható – illetve a bemutatott példákban: a kapott – eredmények nem adnak abszolút válaszokat a klinikai dilemmákra, de a szisztematikusan végiggondolt klinikai döntéseken jobb kórismék vagy hatékonyabb terápiás lépések múlhatnak.

A nehéz szöveget nemcsak a párbeszéd és a szelíd humor teszi olvasmányosabbá, a fejezetekhez (mint a borítólapokon is) Roskó Gábor grafikái (karikatúrái) adnak szellemes illusztrációkat.

A könyv minden gyakorló orvosnak ajánlható olvasmány, mert újszerű gondolkodásmódot tanít, bevezet abba a világba, amely a klinikai munkában valószínűleg csakhamar elterjedt, esetleg szükséges is lesz. A szép kiállítású kis kötet jól elfér az orvosi köpeny zsebében és elővehető nemcsak egy-egy talányos helyzetben, hanem a klinikum - ritka – szabad pillanataiban is.

(Vokó Zoltán: A betegágy melletti döntéselemzés kiskátéja. Avagy, hogyan hasznosítsuk a klinikai kutatási eredményeket az egyéni döntéshozatalban. 2012. Literatura Medica, Budapest, 130 old. Ára:2500 forint)

Buda Béla
eLitMed.hu
2013.04.17

A kötet tovabbi adatai: https://www.elitmed.hu/ilam/pr/a_betegagy_melletti_donteselemzes_kiskateja_10460/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Ökológia

Túlfogyasztás és lelki kiteljesedés – Gyulai Iván új kötetéről

A szerző ökológus, a hazai környezet-, és természetvédelem ismert szakembere és a fenntartható fejlődés fáradhatatlan kutatója és propagátora. Gyulai Iván e kötetében a fenntartható fejlődés koncepcióját mutatja be. Nagyon világosan, közérthetően, rendszerszemléletben. Onnan indul el, hogy a megközelítésmód fókuszában nem az emberi igények, hanem a szükségletek kielégítésének biztosítása áll. Ez a kérdéskör magyar irodalmában gyakran összekeveredik.

Ökológia

Minamata kór – Valami új a nap alatt

A kötet alapján teljes bizonyossággal látható, hogy a klíma változása, a tiszta ivóvíz hiánya, a lecsökkent biológiai sokféleség rengeteg viszontagságot hoz még az emberiség számára.

Gondolat

Bevezetés a szomato-pszichoterápia szerteágazó világába

A szomato-pszichoterápia szemléletében a test és az elme nem különválasztható jelenségek, hanem egyazon dolog, a testelme két aspektusa. Ám ebben a szemléletben mégis a test az elsődleges, a „bölcsebb fél”: a test, a testi élmény biztosíthatja a biztonság, az önbizalom, az önkontroll és a lelki gyógyulás és öngyógyítás lényeges elemeit az egyén számára.

Gondolat

Buddhizmus a hazai gyakorló szempontjából

BRYS Zoltán

Gánti Bence a buddhizmus rendkívül szerteágazó, sokszor ellentmondásos bölcseletének és gyakorlatainak bemutatására vállalkozik új kötetében. Aktuális téma, hiszen hazánkban is több buddhista iskola működik, és a reneszánszát élő New Age mozgalom is részben a hinajána, a tibeti és a zen buddhista hagyományokból táplálkozik.

Gondolat

Holnaplányok

Borgos Anna azonban teljesen új, és eddig a nemzetközi irodalomban is mellőzött szempontból mutatja be ezt az érdekfeszítő, tanulságos és tragikus történetet: mégpedig a pszichoanalízis budapesti iskolájához kapcsolódó nők szempontjából.