Hírvilág

Befolyásolják a csecsemőket a múltbeli események

2011. AUGUSZTUS 15.


A csecsemők interakcióit vizsgálta Daniel Messinger, a Miami Egyetem pszichológusa, és rámutatott, hogy a babák nem egyszerűen az adott pillanatban élnek. Az Infancy szakfolyóiratban közzétett tanulmányában arról számol be, hogy a csecsemőket meglepően érett módon befolyásolják a múltbeli események.

„A csecsemőkről szóló korábbi elméletek azt feltételezték, hogy a babákat főként az befolyásolja, ami az adott pillanatban zajlik” – nyilatkozta Messinger. „Az új eredmények viszont azt mutatják, hogy a csecsemő az időben gyökerezik, hatással van rá a múlt, mégpedig meglepően érett módon.”

A kutatásból az derül ki, ha a csecsemők a korábbi viselkedésre való tekintettel tudják irányítani viselkedésüket, az a szándékos cselekvés építőköve lehet. A babákat befolyásolják korábbi tetteik, ami szükséges ahhoz, hogy később kifejleszthessék a szellemi célok elérésének képességét.

Messinger munkatársaival azt vizsgálta, mennyi ideig néznek a csecsemők édesanyjuk arcára, illetve valahova máshova. 13 csecsemő interakcióját vizsgálták édesanyjukkal, hetente megfigyelt szemtől-szembeni interakciókkal. A kutatócsoport összesen 208 interakciót figyelt meg a 4-24 hetes csecsemőknél, és kiderült, hogy meg lehet jósolni a következő édesanyára nézés időtartamát az előző két nézés időtartama alapján. A korábbi hosszabb nézés hosszabb nézést feltételezett, a rövidebb nézést pedig rövidebb követte. Ugyanez volt igaz az édesanya tekintetétől távolra nézésre is.

A kutatás egyébként az arra vonatkozó korábbi kutatási eredményeket is megerősítette, melyek szerint a csecsemő édesanyjára nézésének időtartama idővel rövidül. A jelenség valószínűleg azzal magyarázható, hogy a babák lassanként egyre inkább tudatára ébrednek környezetüknek.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: Héthónapos bölcsekÉrzik a csecsemők a méreten alapuló dominanciátKülönleges az anya hangja a csecsemőnek


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

Fenntarthatóság

Túlfogyasztás és lelki kiteljesedés – Gyulai Iván új kötetéről

A szerző ökológus, a hazai környezet-, és természetvédelem ismert szakembere és a fenntartható fejlődés fáradhatatlan kutatója és propagátora. Gyulai Iván e kötetében a fenntartható fejlődés koncepcióját mutatja be. Nagyon világosan, közérthetően, rendszerszemléletben. Onnan indul el, hogy a megközelítésmód fókuszában nem az emberi igények, hanem a szükségletek kielégítésének biztosítása áll. Ez a kérdéskör magyar irodalmában gyakran összekeveredik.

Egészségpolitika

Vége a TVK 16 éves uralmának – újraszabták a kórházi finanszírozást

A teljesítmény-volumenkorlát elve szerinti számolás tizenhét év után megszűnik a szakellátásban.Bevezetik az éves keretet a finanszírozásban, illetve szakmákra lesz kiosztva ez a pénz. Az idén életbe lépett változás megkérdezett szakértőink szerint leginkább átnevezés, de nem jelent átütő változást. Igaz, várhatóan megszűnik a kórházak mozgástere abban, hogy a jól és kevésbé jól fizetett területek között „játszanak”.

Hírvilág

A H1N1-vírus és a citokinvihar

Az eddigi halálozási adatok szerint főleg a fiatalokra és egészséges felnőttekre jelent komoly veszélyt a H1N1-vírus.

Hírvilág

Kötelező EESZT adatszolgáltatás 2020.június 1-jétől

A nem közfinanszírozott egészségügyi ellátóknak 2020. január 1-jéig kellett csatlakozniuk az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér-hez (EESZT), hogy 2020. június 1-jétől eleget tudjanak tenni az adatszolgáltatási kötelezettségüknek.

Hírvilág

EESZT - állandó társ a háziorvosi ellátásban

Az EESZT talán a háziorvosok számára nyújtja a legtöbb segítséget, mivel megismerhetik betegük kórelőzményeit, melyek tekintetében eddig a páciensre voltak utalva. A NEAK által ellenőrzött kötelező adatszolgáltatás biztosítja számukra, hogy a szükséges információkat megtalálhassák a rendszerben, azonban részükre is előír kötelezettségeket, amiket a napokban megjelent jogszabály-módosítás alapján az egészségügyi államigazgatási szerv is ellenőrizni fog.

1.

Lege Artis Medicinae

Windisch Lipót emlékezete
SZEPT 27.

2.

3.

Lege Artis Medicinae

Arcok a Parlamentből
SZEPT 27.

4.

Lege Artis Medicinae

Tudósítások
SZEPT 27.

5.

Lege Artis Medicinae

Tudósítások
SZEPT 27.