Hírvilág

Bécsben feleannyiba kerül majd az orvosi diploma

2012. MÁRCIUS 05.


Az MSZP szerint összesen mintegy százmilliárd forintból végrehajtható béremelésből lehetne azt elérni, hogy az orvosok és egészségügyi dolgozók kisebb számban hagyják el az országot.

Garai István Levente, a szocialista párt országgyűlési képviselője, egészségügyi szakpolitikusa vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, ebből az összegből az orvosok nettó 100 ezer forintos, a szakdolgozók pedig nettó 45 ezer forintos havi fizetésemelést kaphatnának. Hozzátette: ezt "a gazdagokat támogató" egykulcsos személyi jövedelemadó átalakításával lehetne finanszírozni, de a kormány ehelyett csak 30 milliárd forintot kíván egészségügyi bérek emelésére fordítani, ami szerinte nem lesz alkalmas arra, hogy itthon tartsa az alacsony jövedelmek miatt külföldi munkát vállalókat.

A szocialista politikus emellett azért is kritizálta a kormányt, mert a betegek egészségügyi ellátása szerinte minden szempontból romlik, úgy fogalmazott: a kabinet intézkedései lassan már "intézményesített népirtásra" emlékeztetnek. Garai István Levente példaként említette erre, hogy az ország 104 aktív egészségügyi intézményéből tizenhat megszűnik. Kiemelte, az elvándorlás miatt az orvosok átlagéletkora már az 58 évet közelíti, míg a nyugdíjas háziorvosok száma megháromszorozódott az elmúlt években.

Hozzátette: a felsőoktatás átalakítása után már nemcsak a rezidensek, hanem az orvostanhallgatók külföldre költözésétől is tartani kell, mivel az önköltséges képzések bevezetésével Bécsben például feleannyiba kerül majd az orvosi diploma megszerzése, mint itthon.

A szocialista politikus elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormány mindössze nyolc térségi kórházban kívánja biztosítani a legmagasabb szintű egészségügyi ellátást, mert szerinte ezzel térségi várólisták alakulnak ki, ami a szabad orvosválasztás megszűnéséhez vezet.

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma