Hírvilág

Bújj a bőrömbe

2011. AUGUSZTUS 15.

A szakmai tudás mellett talán az empátia a legfontosabb az orvosi munkában. Ahhoz, hogy mindent megtegyünk a beteg érdekében, minden eszközzel enyhítsük a panaszait, javítsuk az életminőségét, át kell éreznünk a problémáit. Ehhez nem elég a szakkönyvekből megszerezhető ismeret, de még a betegellátásban szerzett tapasztalat sem.


Amerikai gyógyszergyártó cég ötlete volt az a kampány, amelyben hollywoodi sminkesek psoriasisos betegnek „sminkeltek” bőrgyógyászokat, akik aztán így közlekedtek, mentek uszodába, edzőterembe, pedikűröshöz, fodrászhoz, és érezték embertársaik értetlenségét, viszolygását. Közvetlen tapasztalatot szereztek arról, miért nem elégedett a beteg a „szépen javuló” állapottal, vagy a részleges terápiás válasszal. Megtudták, milyen hátrányos megkülönböztetést kell átélniük pusztán betegségük miatt, holott az még csak nem is fertőző, csak csúnya.


Az ötletet továbbgondolva egész életre szóló tapasztalatokat szerezhetnének az orvostanhallgatók és fiatal orvosok például néhány órát az infúziós állványhoz kötve. Kipróbálhatnák a sokágyas kórtermeket, az ágytálat. Megtapasztalhatnák milyen, ha az ágyban mosdatják, ha etetik őket. A közvetlen élmény segíthetne abban, hogy az egészséges ember biztonsága és türelmetlensége helyett valódi megértéssel fogadjuk betegeink sokszor aprónak és bosszantónak tűnő panaszait.


A psoriasis élménye

Lipták Judit

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok