Hírvilág

Az óraátállítás hatásai

2011. AUGUSZTUS 15.

Svéd kutatók az elmúlt 20 év adataira hivatkozva úgy találták, a szívinfarktusok száma az órák visszaállítását követő első munkanapon csökkenést mutat - vélhetően az egy órás plusz alvásnak köszönhetően.

Az órák tavaszi előreállítása ugyanakkor pont az ellentétes hatást váltja ki. A hétvégi óravesztést követő héten ugyanis a szokásosnál több szívrohamot regisztráltak - a megugrás különösen a hét első három napján volt szembetűnő. A kutatók az 1987 és 2006 közötti adatok alapján dolgoztak. Azt vizsgálták meg, hogy az óraátállítást követő hét egyes napjain mennyire volt gyakori a szívinfarktus a 14 nappal korábbi, illetve későbbi adatokhoz képest.

A tavaszi előreállítást követő héten összességében 5 5-os emelkedést mértek, de hétfőn és szerdán (+6%), illetve kedden (+10%) kimagasló volt a növekedés mértéke. Az őszi visszaállítást követő héten a számok nagyjából hasonlóak voltak, kivéve a hétfőt, amikor is 5 %-os csökkenést mértek.

Érdekes a többletalvás védőhatása az átállítást követő első munkanapon - emelik ki a szerzők. Ez azért is lehet fontos, mert az orvosok régóta tudják, hogy a hétfői nap általánosságban a legrosszabbat hozza a szívroham tekintetében - a rossz számokért a hét kezdete miatti stresszt és a megugró munkamennyiséget okolják a szakemberek. A svéd kutatók ugyanakkor rávilágítottak egy másik lehetséges okra is: vasárnap az emberek a hétvége miatt még későn fekszenek le, másnap viszont már korán kell kelni.

Az alvás - egy sor mechanizmuson keresztül - hatással van a szív- és érrendszer egészségi állapotára - mondta Dr. Lori Mosca, a New York Presbyterian Kórház preventív kardiológiai osztály vezetője. A kutatás eredményeit kommentáló doktor - aki maga nem vett részt az adatok elemzésében - szerint az eredmények arra engednek következtetni, hogy az alvás nem csak közérzetünkre van hatással, hanem szívünk egészségére is kihat.

Az alvás egyebek mellett a vérnyomáson, vércukron, koleszterinszinten és az ereken keresztül hat a szívre. Dr. Ronald Chervin, a Michigani Egyetem alvászavarokkal foglalkozó részlegének igazgatója hozzátette: életünk harmadát alvással töltjük, ennek ellenére hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy ennek színvonala és hossza hatással van egészségi állapotunkra.

Forrás: AP

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Kokain és hirtelen halál

A szív eredetű hirtelen halálozás és a kokainfogyasztás között talált összefüggést egy új spanyol tanulmány.

Hírvilág

Irányelv: Aszpirint mindenkinek! Férfiaknak az infarktus, nőknek a stroke ellen

A 45 évesnél idősebb férfiak és az 55 fölötti nők cardiovascularis prevenciójára általánosan megfontolásra javasolja az acetilszalicilsavat az Amerikai Egyesült Államok mérvadó prevenciós munkacsoportja (USPSTF).

Hírvilág

A vénás thromboembolia hajlamosít az artériás eseményekre?

Gyakoribb a szívinfarktus és a stroke a nem provokált tüdőemboliát elszenvedett betegekben.

Hírvilág

Éjszakai gastrooesophagealis reflux és nappali következményei

A főleg éjszaka jelentkező GERD – tünetek hiányban is – komolyan ronthatja az alvás minőségét, ismeretlen eredetű nappali problémákat okozva.

Hírvilág

Az influenza és a szívinfarktus kockázata

Az influenzás halálesetek nagy része mögött szívbetegségek húzódnak meg - emeli ki egy kedden megjelent brit tanulmány. A szerzők azt ajánlják, hogy a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők oltassák magukat influenza ellen.