Hírvilág

Aldoszteron-antagonisták a szívelégtelenség kezelésében

2011. AUGUSZTUS 15.

A szívelégtelenség kezelésére vonatkozó irányelvek szerint aldoszteron-antagonisták (például spironolacton) adása javasolt a szisztolés elégtelenségben szenvedő és a béta-blokkoló- és ACE-gátló-kezelés ellenére legalább közepesen súlyos tünetektől szenvedő betegek kezelésében. Egyes felmérésekben azonban kimutatták, hogy az ilyen betegek csoportjában ritkán alkalmaznak aldoszteron-antagonistákat, viszont néha adnak ilyen szert a hyperkalaemia szempontjából veszélyeztetett betegeknek.

Most amerikai kutatók az aldoszteron-antagonisták alkalmazásának tendenciáit mérték fel 2005 és 2007 között országszerte 241 kórházban, amelyek egy, a szívelégtelenségre vonatkozó irányelvek követését szorgalmazó, minőségjavítási programban vettek részt.

A szívelégtelenség miatt a kórházak valamelyikébe felvett 44 ezer beteg közül 12 565 szenvedett bal kamrai szisztolés diszfunkcióban, és nem volt hyperkalaemiás, és nem is szenvedett klinikailag jelentős veseelégtelenségben, ezért őket alkalmasnak minősítették az aldoszteron-antagonista-kezelésre. E csoport 32%-ának rendeltek aldoszteron-antagonistát a hazabocsátáskor (28%-uknak a minőségjavítási program kezetekor, 34%-nak a program befejeztekor).

A 8610 beteg közül, akik hazabocsátáskor aldoszteron-antagonistát kaptak (figyelembe véve minen beteget, nem csak az irányelvekben javasolt betegcsoportot), egyértelműen helytelen volt a gyógyszer rendelése a betegek 3%-ában és valószínűleg helytelen volt a 7%-uk esetében. Az aldoszteron-antagonisták indokolatlan rendelésének aránya nem válttozott szignifikánsan a vizsgálat időtartama során.

Az eredmények arra utalnak, hogy minden bizonnyal az ideálisnál ritkábban rendelnek aldoszteron-antagonistákat a szívelégtelenségben szenvedő betegeknek, még azokban az intézményekben is, amelyek az erre irányuló önkéntes minőségjavítási programban vesznek részt.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: JAMA 2009 Oct 21; 302:1658.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

Klinikum

Ugyanolyan jó szívelégtelenségben a losartan, mint a candesartan?

A betegnyilvántartás alapján végzett vizsgálat szerint ugyanolyan jó, bár az adatok hiányosak.

Hírvilág

SZÍVELÉGTELENSÉG – ÚJ IRÁNYELVEK

A korábbi ajánlásokhoz képest a legfontosabb változások a kórházból való hazabocsátás előtt elkezdendő kezelések, a natriureticus peptid mérése és az eszközös kezelés javallatai terén mutatkoznak.

Hírvilág

Friss AHA- és ACCF-irányelvek a szívelégtelenség kezelésére

A két nagy amerikai kardiológiai szakmai testület 4 év után új irányelveket közölt, amelyekből kiderül, hogy kinek kell rehabilitáció, kinek pedig kardioverter defibrillátor, illetve mire jó a pitvari natriuretikus peptid…

Hírvilág

Hálózatos ellátás szívbetegeknek

A fővárosban öt, vidéken húsz már működik, több mint egymilliárdot spórolhatna vele a kassza.