Hírvilág

A netezés egészségessé tesz?

2011. AUGUSZTUS 15.

Lehetséges, hogy a közösségi oldalak segíthetnek az egészségünket érintő döntések meghozatalában? Egy, a Journal of Consumer Research című lapban megjelent friss tanulmány azt állítja, ha megvan bennünk a hajlandóság, profitálhatunk az ilyen oldalakon fellelhető információkból.

A közösségi oldalak haszna vitatott az egészségügyi információk tekintetében. Az ellenzők azt állítják, zavaros, pontatlan információkat adhatnak, illetve előfordulhat, hogy valaki ezek miatt nem fordul szakemberhez. Úgy vélik, hogy a felhasználók nem rendelkeznek az orvosi döntések meghozatalához szükséges tudással, ezért az így szerzett információ árthat az öndiagnózis és önkezelés révén.

A cikk szerzői, Rama K. Jayanti (Cleveland Állami Egyetem) és Jagdip Singh (Case Western Reserve Egyetem) 10 hónapon keresztül szorosan követtek egy pajzsmirigybetegségekkel és azok kezelésével foglalkozó elektronikus hirdetőtáblát. Véletlenszerűen kiválasztottak hat topikot, amelyek 392 bejegyzést tartalmaztak 80 különböző személytől. Azt próbálták megállapítani, tudnak-e a résztvevők tanulni ezekből a bejegyzésekből, ha igen, hogyan, és végül, hogy hogyan hasznosítják a tanultakat.

Általánosságban azt találták, hogy számos előnye van a közösségi oldalakon megjelenő egészségügyi tanácsoknak. A megfelelő felhasználás kulcsa a gondolkodás - finomítás - felfedezés hármas folyamata. A szerzők szerint az online közösség "azáltal segíti elő tanulás folyamatát, hogy a mindennapi egyéni tapasztalatokat használható tudássá alakítják át. Így tanácstalan emberekből jól tájékozott páciensek lesznek, akik szükség esetén könnyedén váltanak orvost, módosítják a gyógyszerelésüket vagy az étrendjüket."

A szerzők a közösségi oldalakon való tanulás népszerűsítésére biztatják a döntéshozókat, hogy a páciensek tájékozott döntéseket hozhassanak és ezáltal jobb életminőséget érjenek el.

Forrás: Journal of Consumer Research

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

COVID-19

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Avagy mikor hagyhatja el a beteg a kórházat és mikor érhet véget az otthoni karantén? Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési központ (ECDC) az EU/EGT-tagállamok felkérésére készített útmutatása azokra a szempontokra tesz ajánlásokat, amelyek alapján az igazoltan COVID-19-fertőzött beteg biztonságosan (azaz fertőzésveszély nélkül) kibocsátható a kórházból, vagy megszüntethető otthoni izolációja.

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Idegtudományok

A drogok hatása az agyra

A kábítószerélvezet valószínűleg a „gondolkodás nélküli cselekvés” veleszületett hajlamához köthető. Legalábbis ezt mutatták ki a kutatók mesterséges stimulánst használó testvérek vizsgálata alapján.

Hírvilág

A pihentető alvás fontossága

Az alvászavar mára globális problémává nőtte ki magát, hiszen a világ népességének közel felét érinti az élet valamelyik szakaszában, azonban sajnos csak nagyon kevesen ismerik fel a problémát, és foglalkoznak a kezelésével.