Hírvilág

Az orvos - beteg kapcsolat meghittsége nem fontos?

2011. AUGUSZTUS 15.

Holland kutatók vizsgálták a folyamatos orvos-beteg kapcsolat hatását a konzultációs kommunikációk tartalmára 18 év feletti pácienseknél.

394 videóra felvett konzultációt elemeztek.

A személyes folyamatos kapcsolatot az orvos és a páciens közötti meghittséggel értékelték, az alábbi kérdéseket tartalmazó lista alapján:

• orvosi témák
• pszichológiai témák
• a páciens szociális környezete.

Egységes kódrendszert alkalmaztak arra vonatkozóan, hogy ezek a témák megfelelő figyelemben részesültek-e, és hogy előzetes ismereteken alapultak-e.

A vizsgálattal nem találtak összefüggést az orvos-beteg meghittség és a kérdések tartalma között, de ha a kapcsolat régebbi, tartós volt, az orvos több ismeretet mutatott a páciens körülményeivel kapcsolatban. Az orvos, vagy a páciens személyisége nagyon ritkán befolyásolta a megtárgyalt témát.

A szerzők összegezése szerint, bár az esetszám kicsi, óvatosan levonható az a következtetés, hogy az orvos-beteg kapcsolat meghittsége nem befolyásolta a konzultáció témáját.

Ez meglepő, mivel a feltételezések szerint a meghittség „megnyitja” a kommunikációt a pszichológiai és szociális témák irányába. Úgy tűnik, hogy a háziorvosok megfelelő készségekkel rendelkeznek arra, hogy meghitt és nem meghitt viszonyban egyaránt fesztelenné tudják tenni a beszélgetést arra, hogy a páciens olyan témát vessen fel, amelyet fontosnak talál.

A globalfamilydoctor szerkesztőségi megjegyzése: mindez nem jelenti azt, hogy a folyamatosság nem fontos, hanem arra utal, hogy a meghittség nem feltétlenül csak folyamatos kapcsolat következménye.

Forrás: WONCA, BMC Family Practice 2008, 9:51doi:10.1186/1471-2296-9-51

Szemlézte: Házijogorvos , dr. Szatmári Marianna

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma