Hírvilág

Az öregedés jó oldala

2011. AUGUSZTUS 15.


Az öregedés egyik jó oldala az, hogy az emberek valóban bölcsebbek lesznek a korosodással - állítják a kutatók. Az idősebbek inkább képesek meglátni a stresszes helyzetek pozitív vonásait és jobban együtt éreznek a szerencsétlenebb sorsúakkal, mint a fiatalok - ez derült ki a Kaliforniai Egyetem tanulmányából.

A tanulmány eredményei alátámasztják azt az elképzelést, hogy az érzelmi intelligencia és a kognitív képességek valóban fejlődnek 60 éves kor felett, ami előnyökhöz juttatja őket a személyes kapcsolatokban és a munkahelyen.

"Egyre inkább úgy látszik, hogy az idősebbek inkább a társas kapcsolatokra, gondoskodásra összpontosítanak. Az evolúció oly módon hangolhatta be az idegrendszerünket, mely optimális ezekhez az interperszonális és érzelmi tevékenységekhez” – nyilatkozta a tanulmány vezetője, Robert Levenson pszichológus. Munkatársaival több megfigyelést is végeztek azzal kapcsolatban, hogy miként változnak az életkor előrehaladtával az érzelmi stratégiák és válaszok. Az egyik tanulmányban 144 ember vett részt, 20, 40 és 60 év körüliek, akik semleges, szomorú és undorító filmrészleteket néztek meg. Az idősek tudták leginkább pozitív színben feltüntetni a negatív jeleneket a pozitív újraértékelés nevű módszerrel. Ez a mechanizmus az élettapasztalaton alapszik.

A húszas és negyvenes éveikben járó résztvevők jobban ki tudtak kapcsolni, és elvonni saját figyelmüket a kellemetlen jelenetektől. Ezt hívják a közönyösség módszerének - jegyezték meg a kutatók. A következtetéseik szerint „az idősebbeknek valószínűleg jobbat tesz, ha érzelmileg érintettek maradnak, és a pozitív újraértékelés segítségével küzdenek meg a nehézségekkel, és nem elhatárolják magukat az olyan helyzetektől, melyek javíthatják az életminőséget.”

A tanulmány a Psychology and Aging című folyóiratban jelent meg.


Forrás: MedipressKapcsolódó anyagok: Az idősek és a rossz hírek: Rajna Péter: Öregedő agy - Idősödő elme Örökifjú (?) lélekHOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

Idegtudományok

Az agyi plaszticitás kulcsa

A felnőtt korban született neuronok jóval a neurogenezis hanyatlása után is hozzájárulnak az agy flexibilitásához, állapította meg a Journal of Neuroscience tanulmánya.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

Gondolat

Kodálytól Kodályig - Interjú Somogyi-Tóth Dániellel

Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész, karmesterrel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatójával beszélgettünk az idei március hozta megváltozott világunkról, zenéről, működésről, tapasztalásokról.