Hírvilág

Az ókori egyiptomiak is ismerték a szívbetegséget

2011. AUGUSZTUS 15.


A több ezer éves múmiák vizsgálatakor kiderült, hogy a szívbetegség nem a modern kor hozadéka.

A kutatók CT készülékkel vizsgáltak meg 52 múmiát, és úgy tapasztalták, hogy az atherosclerosis, vagyis a vérlemezkék összesűrűsödése az erekben, gyakran előfordult a középkorú és idősebb egyiptomiak körében is. „Megdöbbentett bennünket, milyen sok esetet találtunk” – nyilatkozta a Kaliforniai Egyetem kutatója, Dr. Gregory S. Thomas. „Azt gondoltuk, az atherosclerosis a modern kor betegsége, pedig már 3500 évvel ezelőtt is létezett.”

A kutatási eredményeket 2011. május 24-én mutatták be a Nemzetközi Szív- és Érrendszeri Konferencián Amszterdamban. Elmondták, hogy a vizsgált 52 tetemből 44-en lehetett a betegség nyomait felfedezni, míg az előjelének számító érelmeszesedés a múmiák felénél volt kimutatható. Áldozatai között volt a Thebesben élő Ahmose-Meryet-Amon hercegnő is. A nő minden bizonnyal sok zöldséget, gyümölcsöt, és kevés húst fogyasztott, ahogy a betegség megelőzéseként ajánlott rozs és búza is gyakran szerepelhetett az étlapján. A kockázati tényezőnek számító dohányt pedig hírből sem ismerte.

Figyelembe véve az ókori egyiptomiak viszonylag egészséges életmódját, Thomas és kutatótársa, a Kairói Egyetemen dolgozó Dr. Adem Allam három lehetséges okot tudott megemlíteni a szívbetegségek magas előfordulási arányára vonatkozóan. Valószínű, fontos a genetikai hajlam, de felmerül az a gyanú is, hogy az országban megtalálható sok élősködő terjesztett bizonyos gyulladásokat, amelyek megtámadták a szervezetet. Az is előfordulhat azonban, hogy vannak a szívbetegségnek eddig ismeretlen tényezői is. Az azonban valószínű, hogy a hercegnő az átlagembereknél gyakrabban fogyasztott húst, vajat és sajtot. Az egyes élelmiszereket sóban tartósították, amely bizonyítottan szívbetegséget okoz.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Egyiptomi nő műlábujja a legrégibb funkcionális protézis
Segítik az emésztést az erjesztett ételek
Romolhatatlan szívvel – a múmiák
LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2001;11(1) Gyógyítók az ókori Egyiptomban
A bélbaktériumokon is múlik a szívbetegségre való hajlam

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Gondolat

Szakálltörténet

A szakállt a különböző történetek, mesék és művészi ábrázolások alapján általában a bölcsességhez, teljesítőképességhez vagy magas pozícióhoz kapcsolták.

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred