Hírvilág

Az influenza és a szívinfarktus kockázata

2011. AUGUSZTUS 15.

A Lancet Infectious Diseases c. orvosi lapban megjelent tanulmány azt vizsgálja, hogyan alakultak a szívbetegségek és az infarktusok az 1932 és 2008 közötti influenzajárványok idején. A tudományos dolgozat nem foglalkozik a mostani (H1N1-típusú) influenza-pandémiával.

Az influenza gyulladást okoz, és befolyásolja a véralvadás molekuláris szabályozását. Ez destabilizálhatja az érfalakon lévő plakkot, ami vérrögképződéshez és a koszorúér elzáródásához vezethet - állapítják meg a szerzők.

Nem sokan vizsgálták, hogy az influenza elleni vakcina ad-e védelmet a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőknek, de a rendelkezésre álló kevés bizonyíték azt mutatja, hogy ad, hangsúlyozza a tanulmány.

A szerzők szerint bátorítani kellene, hogy a szív- és érrendszeri betegek beoltassák magukat influenza ellen. De a kockázati csoportból csak viszonylag kevesen kérik az oltást. Nagy-Britanniában például a krónikus betegségekben szenvedőknek csupán 47,2 %-a oltatja be magát influenza ellen.

Forrás: Lancet Infectious Diseases
Absztrakt: The Lancet Infectious Diseases, Volume 9, Issue 10, Pages 601 - 610, October 2009

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Kokain és hirtelen halál

A szív eredetű hirtelen halálozás és a kokainfogyasztás között talált összefüggést egy új spanyol tanulmány.

Hírvilág

Pandémia vagy áljárvány?

Tovább tart a vita az Európai Tanácsban a H1N1-influenzajárvány és a WHO esetleges gyógyszercégek általi befolyásolásáról.

Klinikum

Influenza 2008

SZALKA András

Az influenza heveny fertőző vírusos betegség, mely közvetlenül, vagy a levegőben cseppek által közvetítve terjed. Kezdeti tünetei a következők: elesettség, 1-2 napig tartó magas láz (39 fok felett) hidegrázással, ízületi fájdalom, izomfájdalmak, fejfájás. Eleinte légúti tünetek (orrfolyás, tüsszögés és köhögés) alig vannak. Az előadásban az influenza által okozott világjárványokról, az influenza különböző kórokozóiról, terjedésükről, szövődményeiről, különböző lefolyásáról és a lehetséges kezelésről olvashatnak.

Hírvilág

Ismert fájdalomcsillapítók csökkenthetik a vakcina hatását?

A University of Missouri kutatói igazolták, hogy a COX-1 enzimeket gátló gyógyszerek befolyásolhatják a vakcinák hatékonyságát.

Hírvilág

Irányelv: Aszpirint mindenkinek! Férfiaknak az infarktus, nőknek a stroke ellen

A 45 évesnél idősebb férfiak és az 55 fölötti nők cardiovascularis prevenciójára általánosan megfontolásra javasolja az acetilszalicilsavat az Amerikai Egyesült Államok mérvadó prevenciós munkacsoportja (USPSTF).