Hírvilág

Az enterovírusok lehetnek a ludasok a cukorbetegség kialakulásában

2011. AUGUSZTUS 15.


Az 1-es típusú cukorbetegség biológiai hátterét nem sikerült tisztázni, azonban az ausztrál Westmead Intézet Gyermekkórházának munkatársai más faktorok mellett a bélrendszerben megtelepedő vírusok (enterovírusok) szerepét vetették fel.

Dr. Maria Craig és munkatársai számos korábbi tanulmány eredményeit vetették össze, és arra a következtetésre jutottak, hogy egészségesekhez viszonyítva a cukorbeteg gyerekek esetén mintegy tízszeres annak valószínűsége, hogy enterovírus okozta fertőzésen estek át.

A felvetés, miszerint az enterovírusoknak szerepe lehet a betegség kialakulásában, nem újkeletű, azonban jelen vizsgálat, melynek eredményeit a BMJ február 3-i számában közölték, a korábbiaknál szorosabb kapcsolatot mutatott ki. A metaanalízis 24 korábbi cikkre és két rövid összefoglalóra terjedt ki, melyben összesen 4448 egyén szerepelt. Az ok-okozati összefüggés különösen gyermekek esetén bizonyult erősnek.
Az 1-es típusú cukorbetegséget genetikai tényezők, az immunrendszer működése, valamint környezeti faktorok kombinációja határozza meg. Az enterovírusok gyakoriak csecsemőknél és gyermekeknél, tünetei megfázás jellegűek, lázzal, izomfájdalommal, kiütéssel, nagyon ritkán agyhártyagyulladással járnak. Jelenleg a gyermekkori 1-es típusú cukorbetegség előfordulása világszerte emelkedő tendenciát mutat, ami az ausztrál szakértők szerint a vírusfertőzések (például az enterovírusok közé tartozó Coxsackie B) előretörésével magyarázható.

Ugyan jelenleg nem világos, az enterovírusok hogyan képesek kiváltani, illetve felgyorsítani a cukorbetegség folyamatát, azonban az összefüggés erősnek tűnik. A felfedezés újabb lehetőségeket nyithat meg a cukorbetegség kezelésében.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Hormon gátlásával kísérlik a cukorbetegség gyógyításátHOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Agykutatás

A szerotonin nem csak neurotranszmitter

A szerotonin nemcsak ingerületátvivőként működik, hanem a génexpresszió szabályozásában is részt vesz. E felfedezés következtében jobban megérthetjük a normál agyfejlődést, a pszichiátriai és neurodegeneratív betegségeket, és új terápiás módszereket fejleszthetünk ki.

Agykutatás

Az agyi plaszticitás kulcsa

A felnőtt korban született neuronok jóval a neurogenezis hanyatlása után is hozzájárulnak az agy flexibilitásához, állapította meg a Journal of Neuroscience tanulmánya.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.