Hírvilág

Az ellenzék az alkotmánybírósághoz fordul

2011. OKTÓBER 01.


Január elsején életbe lép a cseh egészségügyi reform első része, amely alapján kétszintűvé válik a közegészségügyi ellátás Csehországban.

A hat törvénymódosításból álló csomagot Václav Klaus cseh államfő csütörtökön aláírta - közölte Radim Ochvat, az elnök szóvivője.
Az egészségbiztosítási törvény módosítása lehetővé teszi, hogy januártól az, aki akarja, magasabb biztosítási díjat fizessen, s ennek következtében az általános színvonalat meghaladó egészségügyi ellátásban részesüljön. Ennek alapfeltételeként meghatározzák azokat a közegészségügyi ellátási normákat, amelyekre mindenki jogot formálhat.

Ugyanakkor lehetővé válik az egészségbiztosítók fúziója is. Csehországban jelenleg nyolc egészségbiztosító működik. Közülük a legnagyobb az Általános Egészségbiztosító (VZP), amelynél a lakosság mintegy 70 százaléka van regisztrálva.

Módosulnak a páciensek által fizetett különféle illetékek is. Kórházi beutalás esetén az eddigi 60 koronás napidíj 100 koronára emelkedik. Az eddigi gyógyszerenkénti 30 koronás gyógyszertári illeték a jövőben az egész vényért fizetendő 50 koronára módosul. Az 50 koronánál olcsóbb gyógyszerek után a jövőben nem fizet térítést az egészségbiztosítás. Újdonság, hogy a gyógyszerek árát versenyalapon határoznák meg.
Az egészségbiztosítási törvény módosításait csak a három jobbközép koalíciós párt képviselői szavazták meg, az ellenzéki szociáldemokraták és a kommunisták elutasították. Az ellenzék ismételten jelezte: az ügyben az alkotmánybírósághoz fordul, mert nem ért egyet sem a kétszintű orvosi ellátással, sem az önrészesedés növelésével. Eddig erre azonban nem került sor. A baloldali ellenzék és a szakszervezetek szerint elfogadhatatlan, hogy a közegészségügyben két szintje legyen az ellátásnak, aszerint, hogy kinek mennyi pénze van.

Leos Heger egészségügyi miniszter azt állítja, hogy a törvénymódosítások összhangban vannak az alkotmánnyal. Az egészségügyi reform további részeit Heger az ősszel kívánja a kormány elé terjeszteni.

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

COVID-19

COVID-19: Gondoljunk a citokinvihar-szindrómára és az immunszupresszióra

A 2020 március 12.-i adatok alapján a COVID-19 által okozott betegségnek 3,7 % a mortalitása, míg az influenzáé az előző évek adatai alapján kevesebb, mint 1 %. A rendelkezésre álló, gyarapodó adatok azt mutatják, hogy a súlyos betegek egy részében citokinvihar-szindróma jelentkezhet.

PharmaPraxis

D vitamin és kálcium pótlás polycisztás ovárium szindrómában szenvedők betegek esetében

D-vitamin és kálcium pótlással kiegészített kezelés hatékonyan csökkenti a hyperandrogenizmus tüneteit, jótékonyan hat a menstruációs ciklus zavarait és eredményesen csökkenti testtömegindexet.

Gondolat

Spiritualitás és a pszichiátria

A pszichiátria mentális betegekkel foglalkozik, akiknek életéből az értelemmel telítettség és a cél elveszett. E betegek felépülése úgy is értelmezhető, hogy új célokat és értelmet kell, hogy találjanak, leginkább a barátok és a család támogatásával, akik osztoznak ezen értékekben. Az érték- és hiedelemrendszerbeli osztozás biztosítja az egyén számára az élet egyensúlyát, és azt a hajlandóságot, hogy ezen támogatásokkal adaptív módon küzdjön az élet során. Alapvető jelentőségű tehát, hogy az egyén megszerezze és használja azokat a készségeket, melyekkel saját jólétüket elősegítő spiritualitásukat felszínre tudják hozni.